Društvo

Blažić: Krizu u Budvi prevazići novim lokalnim, ali fer izborima

Prijevremeni lokalni, ali fer izbori su najbolje rješenje složene političke situacije u Opštini Budva izazvanoj hapšenjem njenih zaposlenih zbog zloupotrebe službenog položaja, kazao je CdM-u dekan Fakulteta za evropske i državne studije Đorđe Blažić.
Blažić: Krizu u Budvi prevazići novim lokalnim, ali fer izborima
Portal AnalitikaIzvor

Socijalistička narodna partija SNP smatra da je formiranje tehničke koalicijejedino moguće rješenje krize u funkcionisanju Opštine Budva.

Zato su predstavnici ove partije danas sjeli za sto sa kolegama koje participiraju u lokalnom parlamentu Budve.

Iz DPS-a je ranije stigao jasan odgovor-u toj partiji nemaju sagovornika za formiranje tehničke vlasti, jer prijedlog SNP-a smatraju neosnovanim.

Prijedlog za formiranje tehničke koalicije podrazumjeva razrješenje aktuelnog predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, izbor nove izvršne vlasti, obezbjeđivanje redovnog funkcionisanja lokalne samouprave i kvalitetnog pružanja usluga građanima Budve, preispitivanje spornih odluka koje proizvode štetu po interese opštine Budva i njenih građana i stvaranje fer uslova za sprovođenje lokalnih izbora.

Blažić situaciju u Budvi posmatra sa dva aspekta-pravnog i političkog.

“Posmatrano sa pravnog aspekta nema razloga da organi lokalne samouprave ne funkcionišu normalno jer vršenje izvršene funkcije u ovoj situaciji preuzimaju potpredsjednici opštine”, kazao je CdM-u Blažić. 

Druga političko-pravna mogućnost je, objašnjava on, da odbornici skupštine opštine pokrenu postupak odgovornosti predsjednika opštine i treća mogućnost da skupština opštine skrati svoj mandate i raspišu se novi lokalni izbori. 

“Svakako da situacija u Budvi je veoma složena i opterećujuća u političkom smislu i rješenje takve situacije treba da traži Skupština opštine kao predstavničko tijelo građana lokalne zajednice. Uzimajući u obzir ove okolnosti smatram da je za lokalnu zajednicu najcjelishodnije rješavanje nastale situacije putem prijevremenih lokalnih, ali fer izbora”, jasan je Blažić.

Međutim, Demokratska partija socijalista ne razmišlja da u Budvi raspiše nove izbore niti da pravi tehničku koaliciju sa predstavnicima opozicije.

Predsjednik budvanskog DPS Srđa Popović odbacio je inicijativu o formiranju tehničke koalicije, uz ocjenu da je posljednja sjednica lokalnog parlamenta pokazala da imaju skupštinsku većinu od 17 odbornika.

"Dobili smo stav SNP o preuzimanju odgovornosti za funkcionisanje vlasti u Opštini Budva. Oni nijesu mogli da sačuvaju klub od tri odbornika, a kamoli da vode ovaj grad. To je njihova želja odavno da na neki drugi način dođu do vlasti, jer voljom i izborom građana Budve nikada ne mogu", kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, Opština kao javni servis funkcioniše normalno, sva javna preduzeća rade, svi organi rade svoj posao, pa tako, kako kaže, nema potrebe za bilo kakvom tehničkom koalicijom.

"Mi ćemo sa našim koalicionim partnerima sa kojima smo u vlasti da pokušamo da riješimo nastale probleme. Mi smo u koaliciji sa SDP, Liberalnom partijom i nezavisnim odbornicima 'Prava Budva' i posljednje zasijedanje lokalnog parlamenta pokazalo je da imamo skupštinsku većinu i donosimo odluke od interesa za naše građane", poručio je Popović. 

CdM

Portal Analitika