Abiznis

RABRENOVIĆ: Moćni rendžeri

Dok Srbi i Hrvati razmjenjuju nacionalističke poruke, liječeći viševjekovne frustracije - Hrvati poručuju Slovencima da je Piran njihov, a Srbi Kosovarima da je Kosovo njihovo, Francuzi se bune protiv imigranata - SDP je odlučila da nacionalizam iskuša na stranim investitorima Piše: Jadranka RABRENOVIĆ
RABRENOVIĆ: Moćni rendžeri
Portal AnalitikaIzvor

Srce ko u lava pokazala je ovog vikenda SDP, kad je član predsjedništva te stranke Dragan Šimrak, održao lekciju suvlasniku Luštice bej, egipatsko-švajcarsko-crnogorskom biznismenu Samihu Savirisu. - Gosti naše države, ma koliko važni bili, uz punu dobrodošlicu i uvažavanje, nemaju pravo da tumače naše državne interese, a još manje da govore o sabotažama i političkim blokadama, jer ovo nije njihova nego naša zemlja.

Goste uvijek lijepo dočekamo, ali u našoj kući treba da se pitamo mi, tj. naše institucije. Crna Gora nije ničija kolonija već suverena država koja suvereno odlučuje o svojim resursima i imovini - kazao je Šimrak, komentarišući stav Savirisa da će projekat koji planira na ostrvu Lastavica ,,početi da se realizuje prije ili kasnije, zato što će ljudi shvatiti da je on dobar za Crnu Goru i što će izvršiti pritisak na poslanike u Skupštini da se on ratifikuje“. Biznismen je dodao da je ,,tužan što je parlament sabotirao napore Vlade da privuče investitore“, pominjući još Katari Diar, Rojal grupu i Adriatik propertiz. Ovi su investitori poslati kući glasovima opozicionih stranaka i SDP-a, koji je još formalno dio vladajuće koalicije. Zbog NATO-a, vele.

Srce ko u lava, međutim, nema predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, koji je, jedini iz reda najviših državnih zvaničnika došao na prijem kod Savirisa. Preuizimajući logiku loših novinara da nekoga najprije napadneš u javnosti, a onda mu se pojaviš u kancelariji, kafani, na prijemu, šef SDP-a je u subotu uveče uredno pijuckao koktele i ćutao, da bismo od Šimraka saznali da je otišao u Lušticu bej da bi izvršio inspekciju pred parlamentarnu raspravu o tom projektu. Složićemo se da o nečemu možemo meritorno raspravljati samo ako poštujemo stvarne činjenice. Prvo: Saviris nije stranac i to baš zahvaljujući SDP-u. Crnogorsko je državljanstvo dobio u maju 2011. godine, a dao mu ga je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović u vrijeme kad je SDP bio jedinstven. Drugo, parlament nije planirao nikakvu raspravu o projektu Luštica bej, niti na to ima pravo, jer se radi o domaćoj kompaniji u kojoj je država Crna Gora vlasnik devet odsto – uložila je zemljište, a ,,Oraskom“ 91 procenat – ulaže 1,1 milijardu eura. Treće, stranci, zahvaljujući zakonu koji je usvojio parlament na čijem je čelu šef SDP-a, imaju ista prava kao i domaći, osim da glasaju.

Kako parlament, po aktuelnom zakonu, ne vodi poslovnu politiku, nego se pita samo za najam duži od 30 godina, SDP puca ćorcima kad parlamentom, na čijem je čelu šef SDP-a, prijeti Savirisu. Ono, nije da predsjednik parlamenta ne bi htio da se pita za poslovnu politiku Vlade. Zato je u jeku rasprave na posljednjem zasijedanju u julu predložio da Vlada dostavi parlamentu sve nacrte budućih ekonomskih ugovora, pa da ih poslanici finiširaju, kako bi se, kako je kazao, izbjegla mogućnost da budu odbijeni, kao iznajmljivanje tvrđave Mamula i Kraljičine plaže Budva. Prenoseći frustraciju svoga šefa sa narečenog prijema u Luštici, SDP svoj nacionalizam iskaljuje na Egipćaninu Savirisu i tako uspijeva da na društvenim mrežama sakupi poene od izglednih novih političkih saveznika. Sociolozi će imati priliku da u analize uvrste novu vrstu nacionalističkih iskaza – protiv stranih investitora. Ko zna, možda neko i doktorira na toj tezi i osigura da ga nijedan medij ili NVO neće optužiti da je prepisao rad. I dok Srbi i Hrvati razmjenjuju nacionalističke poruke lije- čeći viševjekovne frustracije, Hrvati poručuju Slovencima da je Piran njihov, a Srbi Kosovarima da je Kosovo njihovo, Francuzi se bune protiv imigranata, SDP je odlučila da nacionalizam iskuša na stranim investitorima. Ruka na srcu dok se svira himna mora da ima i neku podlogu. Pogotovu kad hoćeš da budeš ,,moćni rendžer“, a to te ne košta nijednog glasa, jer stranci ne mogu da glasaju.

Jer ako nekome, bilo kome, kažeš da mora da bude kuco u tvojoj državi ti si autokrata i nacionalista. Autokrata, jer zabranjuješ slobodu govora, a nacionalista, jer misliš da u tvojoj državi samo ti imaš prava da se glasneš i ponašaš kako ti misliš da trebaš. E, pa ne možeš, ni u svojoj državi, ni u svojoj kući, ni u svojoj šumi, ni na svom placu. Znam brojne Crnogorce koji se zgranu kad im kažeš da po svojoj šumi ne mogu sa sijeku drveće kako im na um padne, da ne smiju da grade šta im na um padne na svojoj zemlji, ni da ne smiju da prebijaju svoju djecu i žene. Sve im to zabranjuje zakon koji je izglasao parlament na čijem je čelu šef SDP-a. Ili je to bilo prije nego što je na čelo parlamenta došao šef SDP-a?

Pobjeda

Portal Analitika