Svijet

Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit

Slovenija će najkasnije 2017. godine lansirati svoj prvi nanosatelit sa multispektralnom kamerom koja će iz svemira otkrivati požare, poplave i stanje vegetacije.
Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit
Portal AnalitikaIzvor

"Zadatak tog satelita biće demonstracija slovenačke tehnologije", kazao je za slovenačku državnu televiziju dr Iztok Kramberger sa mariborskog Fakulteta za elektrotehniku, računarstvo i informatiku. Taj je fakultet dobio zadatak razvoja satelita koji sufinansira Evropska svemirska agencija, a trenutno je u fazi testiranja. Cijeli projekat koštaće oko 1,5 miliona eura, dok bi za lansiranje u SAD-u trebalo dodatnih 250 hiljada dolara, pa se razmišlja i o alternativama.

"Sve dok takvu tehnologiju razvijaš na Zemlji, ona nema vrijednosti dok se ne dokaže u svemirskim uslovima", kazao je Kramberger, a slovenački naučnici razvijaju baterije koje bi satelitu omogućile da u svemiru, na visini 450 do 600 kilometara, ostane u orbiti oko Zemlje najmanje 5 godina.

Projekt je početkom godine bio upitan jer je Slovenija zbog politike štednje razmišljala o izlasku iz Evropske svemirske agencije (ESA), ali su se sredstva za članarinu u budžetu ipak osigurala.

Program malih satelita, nanosatelita, težine do 10 kilograma, počela je prije 11 godina kao prva razvijati američka svemirska agencija NASA.

(index.hr)

Portal Analitika