Društvo

Pobjeda: Za knjige i pribor za dva đaka treba oko 300 eura

Prodaja udžbenika za osnovne i srednje škole počela je juče i već prvog dana bile su primjetne gužve u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, piše Pobjeda.
Pobjeda: Za knjige i pribor za dva đaka treba oko 300 eura
Portal AnalitikaIzvor

Iako su kompleti udžbenika jeftiniji za pet odsto u odnosu na prošlu godinu, roditelji su saglasni da je to veliki izdatak posebno za porodice koje imaju više đaka.

- Imamo dva đaka. Jedan je u osmom razredu, a drugi u trećem. Skupe su knjige s obzirom na male plate. Osim udžbenika potreban je i ostali školski pribor, sveske, olovke. Za sve to treba nam jedna plata - oko 300 eura. Još nijesmo kupili za starijeg sina, čekamo da vidimo mogućnost kupovine polovnih udžbenika - kazala je Podgoričanka Snežana Knežević.

Zaposlena u knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Maja Atanasković kazala je Pobjedi da je već prvog dana veliko interesovanje roditelja za komplete svih razreda. - Udžbenika ima dovoljno. Roditelji su već informisani o cijenama, tako da samo kupuju. Uzimaju i školski pribor. Naše sveske, na čijim naslovnicama se, osim znamenitih kulturnoistorijskih spomenika, nalaze likovi domaćih uspješnih sportista i reprezentacija koštaju od 0,70 centi, do 1,70 sa tvrdim povezom. Školske torbe koštaju od 15 do 48 eura -kazala je Atanasković.

Ona je podsjetila da su u prodaji novi udžbenici matematike za sve razrede osnovne škole, istorije za šesti, sedmi i osmi razred, zatim Priroda i društvo (udžbenik i radna sveska) za prvi, drugi, treći i peti razred, likovna i muzička kultura (udžbenik i CD) za četvrti razred likovna kultura i poznavanje društva (udžbenik i radna sveska) za peti razred.

Kako je ranije izjavila direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Zoja Bojanić-Lalović štampan je Crnogorski kao nematernji jezik, za treći i za peti razred, za izdanja na albanskom jeziku, kao i priručnik za rad sa djecom sa autizmom, a novi udžbenik je i za francuski i italijanski jezik kao drugi strani jezik za osnovnu školu i za gimnazije.

I za srednje stručne škole ima novih izdanja: Ekonomika trgovine I, Ekonomika i organizacija trgovinskih preduzeća, Tehnika prodaje, zatim Poslovna komunikacija, te Farmakologija, Infektologija sa njegom, Statistika, Anatomija sa fiziologijom, Osnove turizma, te Električne instalacije i osvjetljenja.

Zavod sprovodi i niz akcija u saradnji sa bankama, privatnicima, sindikatima, kako bi omogućili roditeljima da kupe udžbenike na više rata, jer su svjesni da nije lako opremiti đaka za školu.

Izvor: Pobjeda

Foto: cdm.me

Portal Analitika