Region

Srbija neće graditi zid prema Makedoniji

Vlast, opozicija i predstavnici NVO jednoglasno su odbacili ideju lidera Srpske narodne partije Nenada Popovića o podizanju zida na granici sa Makedonijom, prenosi Blic.
Srbija neće graditi zid prema Makedoniji
Portal AnalitikaIzvor

Izgradnjom zida, prema njegovim riječima, Srbija bi spriječila nekontrolisani priliv emigranata sa Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike. Takođe, Popović predlaže da se rok za donošenje odluke o azilu skrati na 48 sati.

Ministar Aleksandar Vulin kaže za Blic da ovakav prijedlog nije nov, ali i da "zid do sada nije zaštitio ni Mađarsku, ni Bugarsku, kao što to nije učinila kontrola mora prema Grčkoj i Italiji".

- Srbija traži da EU formuliše svoju politiku i zavisno od nje zauzećemo stav u skladu sa svojim interesima. Uz to, Srbija nije cilj emigranata i mi za sada nemamo problem sa brojem ljudi koji žele azil, pa samim tim ni sa propisima koji regulišu dobijanje azila - rekao je Vulin.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić za beogradski list kaže da Srbija želi Evropu bez granica i da je politika Vlade Srbije "izgradnja mostova i spona, a ne zidova".

Šef poslanika DS Borislav Stefanović smatra da je prijedlog SNP motivisan "opasnim desničarskim idejama", kao i da je problem emigranata mnogo složeniji od podizanja ograda.  

Direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević takođe ističe da zidovi "nikada neće zaustaviti migracije", a upozorava i da je ideja sporna iz ugla međunarodnog prava.

Blic podsjeća da 1.200 emigranata svakog dana uđe u Srbiju. Dužina granice te zemlje sa Makedonijom je 273 kilometram, a sa Mađarskom 175 kilometara. Mađarska je do sada dala 78,5 miliona eura za izgradnju ograde prema Srbiji.

Portal Analitika