Društvo

Katnić otvorio zvaničnu istragu o zbog odavanja povjerljivih informacija o hapšenjima u Budvi

Glavni specijalni tužilac u borbi protiv organizovanog kriminala Milivoje Katnić otvorio je istragu o curenju privilegovanih - tajnih informacija pojedinim medijima, koji su u četvrtak rano ujutro prije policije bili ispred kuća i stanova uhapšenih budvanskih funkcionera, odgovoreno je Pobjedi iz Specijalnog tužilaštva.
Katnić otvorio zvaničnu istragu o zbog odavanja povjerljivih informacija o hapšenjima u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

U okviru izvi­đajnog postupka, Specijalno tužilaštvo preduzima radnje, kako bi se utvrdilo na koji način su informacije dospjele do medija i kako su se novinarske ekipe našle na "tajnim lokacijama" prije istražnih organa.

- Svako za koga se utvrdi da je zloupotrijebio službeni položaj, odavanjem povjerljivi informacija, snosiće odgovornost, bez obzira na to iz koje institucije dolazi - navodi se u odgovoru dostavljenom Pobjedi.

Povjerljiva informacija o tajmingu i lokacijama hapšenja procurila je do medija, ali se za sada ne zna iz koje institucije. Riječ je o ozbiljnim optužbama na račun državnih institucija, a na čelnim ljudima Tužilaštva je težak zadatak: što prije moraće da istraže ko je zloupotrijebio položaj i time ugrozio tajnu operaciju.

Za hapšenje budvanskih funkcionera i službenika opštine znalo je svega desetak osoba iz Tužilaštva, javne i tajne policije. No, me­đu osobama koje su raspolagale povjerljivom informacijom našli su se i novinari Vijesti, koji su, po svemu sudeći, znali tačno vrijeme i lokacije na kojima će se obaviti akcija. Ekskluzivni snimci su ubrzo nakon operacije postavljeni na portal Vijesti i emitovani na Televiziji Vijesti.

Da je operacija nosila oznaku tajnosti, potvrdio je i pomoćnik direktora Uprave policje Milovan Pavićević na konferenciji za novinare nakon hapšenja čelnika Budve.

U četvrtak ujutro u najnovijim budvanskim aferama "TQ Plaza" i "Jaz" uhapšeno je 13 osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili opštinski budžet za više od deset miliona eura, dok je jedna osoba van Crne Gore i čeka se da se vrati sa odmora. Lisice su stavljene sadašnjem i bivšem predsjedniku opštine Budva Lazaru Ra­đenoviću i Rajku Kuljači. Osim njih, "iza brave" ponovo su se našli i Dragan Marović, nekadašnji potpredsjednik opštine, rođ­eni brat predsjednika Savjeta DPS-a Svetozara Marovića, kao i Aleksandar Tičić, savjetnik premijera. Marović je optužen i u slučaju "Zavala", a Tičić u predmetu "Košljun". Osim brata, uhapšena je i kćerka Svetozara Marovića, menadžerka Opštine Budva Milena Marović - Bogdanović, kao i nekadašnji potpredsjednik budvanske opštine Milenko Medigović, sadašnji direktor budvanskog "Vodovoda". Privedeni su i glavna administratorka Snežana Šćepanović, službenici Novak Klisić, Milojka Kovačević, Dragica Popović, Danijela Marotić. Krivične prijave podnijete su i protiv Đorđ­a Pavlovića i izvršnog direktora "Trejd junika" Gorana Bojanića, kao i protiv Miodraga Samardžića, koji je, prema saznanjima Pobjede, od 1. avgusta na odmoru u susjednoj državi.

Kuljača je dobio status svjedoka saradnika i pušten je na slobodu. Da li je, i za koji dio optužbi, koje mu se stavljaju na teret u ovoj korupcionaškoj aferi, Kuljača prihvatio krivicu, za sada se ne zna. Izvjesno je da je istražiteljima potvrdio dio navoda iz krivične prijave. Prema nekim informacijama, upravo zahvaljujući njegovom svjedočenju, "ženski dio uhapšene budvanske ekipe", njih pet, odmah su nakon hapšenja puštene da se u daljem postupku brane sa slobode. Pritvor od 30 dana odre­đen je Lazaru Ra­đenoviću, Draganu Maroviću, Aleksandru Tičiću, Milenku Medigoviću, Novaku Klisiću i Miodragu Samardžiću.

Portal Analitika