Kultura

KotorArt DBDM: Brazil - da, ali bez baroka

Festivalski orkestar KotorArta završio je svoju ovogodišnju sezonu nastupom "Brazil s ukusom baroka" u Katedrali Svetog Tripuna 7. avgusta.
KotorArt DBDM: Brazil - da, ali bez baroka
Portal AnalitikaIzvor

Pod vođstvom maestra Heldera Trefcgera iz Brazila, ansambl je izveo djela brazilskih kompozitora, kao i jedno djelo barokne epohe, u kojem je solističku dionicu tumačila mlada Kotoranka Sara Lakičević.

Koncert je prvobitno trebalo da se održi na Gospi od Škrpjela, gdje je KotorArt posljednji put imao koncert prije tačno deset godina, kada su udruženi svirali simfoničari Splita, Novog Sada i Crne Gore. Na žalost, zbog loših vremenskih prilika, koncert je sa te magične scene ovaj put premješten u kotorsku katedralu. Bez obzira na kolebljivo vrijeme, rashlađeno povremenom kišom, na koncertu je bilo vruće - ne samo zvog vazduha, nego i zbog muzike koja osvaja i koja je pokazala nijanse latinoameričkog temperamenta.

Helder Trefcger, dirigent i violinista koji je studirao u Rio de Ženeiru, Moskvi i Rimu, odabrao je program kojim je predstavio savremene brazilske kompozitore, kao što su Edmundo Vilani-Kortes i Žoze Urzisinjo da Silva Duda, kao i autore koji su obilježili XX vijek, među kojima su Sezar Guera-Peiše, Klaudio Santoro i, naravno, Eitor Vila-Lobos. S velikim dirigentskim iskustvom, stečenim u radu s najznačajnijim orkestrima u Brazilu, Čileu, Boliviji, Paragvaju, Meksiku, Portugalu, Poljskoj, Italiji, Bugarskoj, Trefcgeru nije bilo teško da osjeti puls Festivalskog orkestra KotoraArta i talentovanim muzičarima da input u interpretaciju koju, pretpostavimo, najbolje osjeća jedan Brazilac. Nijanse latinoameričke kulture odnosno muzike orkestar je iznio izvodeći dvije svite - "Bachianas brasileiras" Vila-Lobosa, "Pet brazilskih minijatura" Vilani-Kortesa, kao i "Murao" Guera-Peiše. Utisak u cjelini bio je saglasan s ukupnom slikom muzičke umjetnosti Brazila, kao mješavine domorodačke i afričke kulture, često eurocentrične.

1808sara1U dva navrata orkestar je pratio mladu umjetnicu iz Kotora, Saru Lakičević koja je na trubi izvela dva koncertanta djela. Istorijska i stilska pozicija "Koncerta za trubu (obou) u f-molu" Georga Filipa Telemana jeste sasvim drugačija od ostatka programa: u pitanju je muzički barok, te je to djelo ostalo van konteksta koncerta u cjelini. U ovom djelu Sara je prvi put svirala pikolo trubu, dok se u "Končertinu" renomiranog savremenog brazilskog kompozitora Dude, vratila na svoj standardni instrument - (veliku) trubu. Sara Lakičević је nakon završene Srednje muzičke škole "Vida Matjan" u Kotoru, diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, а trenutno pohađa master studije na Konzervatorijumu "Liceu" u Barseloni, u klasi prof. Luisa Gonzalesa Martija. Pohađala je majstorske kurseve Tibora Kerekeša, Darija Teskerе, An-Mari Zundberg, Rajnholda Fridriha, Fransiska Paća Floresa, a domaćoj publici je poznata kao višegodišnja članica Gradske muzike Kotor.

Festivalski orkestar KotorArta, čije vodeće pozicije drže članovi gudačkog kvarteta "Il Belpaeze", s violinistom Arpadom Nađom kao koncertmajstorom, ove godine je ostvario više premijernih izvođenja. Programski koncept, koji se uglavnom bazirao na djelima autora onih zemalja iz kojih dolaze i sami dirigenti, publika na Don Brankovim danima muzike je odlično prihvatila.

Boris MARKOVIĆ

Foto: KotorArt/Duško Miljanić

Portal Analitika