Svijet

Ekvador: Zbog vulkana ugroženo 325.000 ljudi

Gotovo 325.000 ljudi moglo bi biti ugroženo zbog erupcije vulkana Kotopaksi koji se aktivirao prije nekoliko dana, zbog čega je vlada Ekvadora uvela vanredno stanje, saopštili su danas zvaničnici.
Ekvador: Zbog vulkana ugroženo 325.000 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

"Zona rizika je oko snijegom prekrivenog vulkana, 45 kilometara južno od prijestonice Kito i djelimično obuhvata i tri regiona u centralnom i sjevernom dijelu Ekvadora - Kotopaksi, Napo i Pičinča", izjavila je na konferenciji za novinare zvaničnik vlade Marija del Pilar Korneho.

Ona je dodala da bi u regionu Kotopaksi moglo biti ugroženo oko 110.000 ljudi, u oblasti Pičinča od 80.000 do 200.000, a u regionu Napo oko 15.000 ljudi.

Vlasti strahuju da bi lava mogla pokrenuti sniježnu lavinu, prenio je AFP.

Vulkan Kotopaksi, snijegom prekriven vulkan visok 5.987 metara izbacio je 14. avgusta oblak pepela visok čak pet kilometara, a sivi prah je pokrio puteve, kuće i automobile u okolini, ali i čak 50 kilometara dalje u Kitu, objavili su lokalni mediji.

Vulkan je počeo da pokazuje pojačanu aktivnost u aprilu, a posljednja erupcija dogodila se još 1877. godine.

Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svijetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika