Društvo

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo napad na gej par u Top Hilu

Povodom napada radnika obezbjeđenja u diskoteci "Top Hil", u Budvi, na dvojicu pripadnika lgbt zajednice, koji se desio 16. avgusta u pomenutoj diskoteci, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo napad i počinioca istog, te pozvalo još jednom sve građane na mirno, respektabilno ponašanje i poštovanje i uvažavanje različitosti.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo napad na gej par u Top Hilu
Portal AnalitikaIzvor

Iz resornog ministarstva napominju da su nakon Povorke ponosa u novembru mjesecu, treće održane u periodu od godinu i po dana, mišljenja da je naše društvo otvoreno za uvažavanje različitosti i poštovanje prava i sloboda drugih, što govori o, kako kažu, jednom visokom stepenu tolerancije i značajnom iskoraku kada je riječ o borbi protiv diskriminacije i o poštovanju prava LGBT zajednice kao jedne od vulnerabilnih društvenih grupa u Crnoj Gori.

“Naša je profesionalna dužnost i ljudska obaveza da se svi/e naši građani/ke osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode. Ovakvi primjeri neadekvatnog ponašanja neminovno narušavaju napore koje svi zajedno ulažemo da bi se svi građani osjetili ravnopravnim u našem društvu bez obzira na svoju različitost po bilo kom osnovu”, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Zarad mirne integracije svih pripadnika/ca ranjivih grupa u našem društvu, iz resornog ministarstva pozivaju sve kojih se ova borba za osnovna ljudska prava i slobode tiče direktno ili indirektno, sve aktiviste LGBT zajednice, sve državne institucije, da kroz jedan zajednički rad istraju u svojim zalaganjima da se svi osjećaju jednako prisutnim u našem društvu, bez pritisaka, bez predrasuda, bez strahova i nažalost, fizičkih napada koji su i dalje prisutni.

“Ne smijemo dozvoliti da sve što je učinjeno u oblasti jačanja tolerancije, prihvatanja drugih, uvažavanja različitosti postane dio jedne priče, a ne stvarnost u kojoj živimo i koju mijenjamo u cilju jednakosti i uzajamnog poštovanja svih nas. Jedini način da razumijemo jedni druge i ostanemo iza tvrdnje da je naša društvena svijest napredna u smislu poštovanja različitosti jeste da pustimo i drugačije od sebe da uvažavaju svoja prava koja im neminovno pripadaju. Ono što ne želimo za sebe, nemojmo ispoljavati prema drugima. Niko se ne treba osjećati ugroženo, zato što je drugačiji/a po bilo kojem osnovu”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Podsjećamo, iz LGBT Foruma Progres juče je saopšteno da su mladić iz Crne Gore i mladić iz Njemačke, koji su u emotivnoj vezi, isprebijani i izbačeni iz poznate diskoteke “Top Hil” u Budvi juče oko četiri sata ujutro.

Portal Analitika