Svijet

Đentiloni: Novi hladni rat bi predstavljao katastrofu

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni kaže da bi bila "apsolutna katastrofa" ukoliko bi između zemalja Zapada i Rusije izbio novi hladni rat.
Đentiloni: Novi hladni rat bi predstavljao katastrofu
Portal AnalitikaIzvor

Đentiloni je, na pitanje da li postoji rizik od novog hladnog rata, rekao italijanskoj Stampi da se nada da neće biti nečega što bi moglo da dovede do takvih okolnosti, prenosi Tanjug.

"To bi bila potpuna katastrofa, nadam se da sa ruske strane neće biti nikakvih aktivnosti koji bi opravdali takav razvoj", rekao je Đentiloni, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Prema riječima italijanskog ministra spoljnih poslova, većina u međunarodnoj zajednici u odnosu sa Rusijom pridržava se puta na dva kolosjeka - sankcija i dijaloga, dok Italija "uporno insistira na putu dijaloga".

"Rizici postoje. Situacija (na istoku Ukrajine) treba da se nalazi pod nadzorom, jer je primirje vrlo krhko. Bojim se ne samo eskalacije (konflikta), već i takvih scenarija ukrajinske krize od kojih bi Rusija mogla da ima koristi", rekao je Đentiloni.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog situacije u Ukrajini, EU i SAD uveli su sankcije ruskoj privredi, poslije čega je Rusija donijela kontramjere, uz naglašavanje da nije strana u konfliktu i da učestvuje kao posrednik u procesu rješavanja, podsjetila je ruska agencija.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika