Politika

Socijaldemokrate: Konjević izvršio grubo pravno nasilje

Socijaldemokrate Crne Gore su ispunile sve zakonske uslove za upis u registar političkih partija, a ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je namjernim pogresnim tumačenjem člana 13 Zakona o političkim partijama izvršio grubo pravno nasilje, ocijenjeno je iz te partije u osnivanju.
Socijaldemokrate: Konjević izvršio grubo pravno nasilje
Portal AnalitikaIzvor

"Socijaldemokrate Crne Gore skreću pažnju ministru daje zahtjevom za izmjenom imena naše partije grubo prekoračio granice svoje nadležnosti. Ministar je prekršio odredbu člana 13 stav 3 Zakona o političkim partijama, kojim je propisano da pitanja razlikovanja naziva, skraćenog naziva i oznake partije, spadaju u sudsku nadležnost, a ne nadležnost organa uprave, čime je pokazao očiglednu namjeru da omete političko organizovanje i djelovanje Socijaldemokrata Crne Gore. Zbog toga smo primorani da štitimo svoja prava na način što ćemo u slučaju daljeg insistiranja na tom pogrešnom tumačenju bitiprimorani da protiv njega, ali i drugih odgovornih lica u MUP-u, podnesemo krivične prijave", ističe se u saopštenju socijaldemokrata, dostavljenom Portalu Analitika.

Socijaldemokrate dodaju da im je žao što se stiče utisak da je ministar, umjesto poštovanja zakona, izabrao da poštuje naređenje svog partijskog šefa, koji odugovlačenjem upisa u registar političkih partija želi da spasi što se spasiti može od ostataka nekadašnjeg SDP-a, "kojeg je upravo on doveo pred gašenje jer ga je podredio svojoj nerealnoj ličnoj ambiciji da makar za tren zagospodari Crnom Gorom, i to uz pomoć onih koji bi, da mogu, odmah poništili njenu državnost".

"Nastavak naopakog tumačenja zakona i očigledne opstrukcije oko našeg upisa u registar političkih partija bi bila najbolja potvrda straha od Socijaldemokata Crne Gore ali i pokazatelj stanja u kojem se vrh SDP-a nalazi. Nadamo se da ministar, koji je ujedno i potpredsjednik SDP-a, neće staviti čitav MUP "na tacnu" lideru njegove partije, i da će uraditi ono što mu jedino po zakonu i pripada - upisati Socijaldemokrate Crne Gore u registar političkih partija. A neka svojoj partiji prepusti da pred sudom dokaže navodnu "zabunu u javnosti" koje inače nema niti je može biti jer je već sada programska i svaka druga razlika među nama svima kristalno jasna. Socijaldemokrate Crne Gore nikakva opstrukcija i odugovlačenje ne može zaustaviti u naumu da sačuva pravu izvornu socijaldemokratsku ideju u Crnoj Gori. Sigurni smo da nakon onakve pozitivne energije pokazane na Osnivačkoj skupštini, u to više niko i ne sumnja. Ukoliko bi MUP nastavio sa opstrukcijama oko upisa u registar, to bi bio najbolji dokaz da u to ponajmanje sumnjaju predsjednik SDP-a i njegov lični ministar unutrašnjih poslova", naglašava se u saopštenju.

Portal Analitika