Kultura

KotorArt DBDM: Tri premijere u čast Ozane Kotorske

U Crkvi Svetog Pavla 6. avgusta je na Don Brankovim danima muzike premijerno izvedena kompozicija "Večernja molitva" crnogorske autorke Nine Perović, a prvi put se javnosti predstavio Crnogorski vokalni ansambl "Luča".
KotorArt DBDM: Tri premijere u čast Ozane Kotorske
Portal AnalitikaIzvor

Koncert koji je upriličen povodom četiri i po vijeka od smrti Blažene Ozane Kotorske, donio je tri velike premijere na polju crnogorske umjetnosti - muzike i književnosti. Kao prvo, u izdanju KotorArta Antun Sbutega objavio je knjigu - dramu pod nazivom "Ozana", koja je, kako i sam autor u svom uvodniku ističe, proizašla na osnovu prijedloga pijaniste i direktora festivala Ratimira Martinovića. Iako drama vjerovatno čeka bolja vremena za pozorišnu realizaciju, Sbutegin pogled na život ove svetice predstavljen je na koncertu kao naracija koju je izvela naša poznata glumica Varja Đukić. Drugo, podsticaj, koji je takođe potekao od direktora festivala, dobila je Zorana Latković koja je, za ovu priliku, okupila vokalni ansambl. Osmoro pjevača objedinjeni u nazivu "Luča" premijerno su se predstavili publici, izvodeći većinom renesansna djela svjetovnog i duhovnog karaktera. I treće, ovaj događaj bio je povod da festival poruči novo djelo. Tako je Nina Perović napisala horsku kompoziciju pod nazivom "Večernja molitva", koja je naišla na odličan prijem.

1708db2Muzički, ili bolje reći muzičko-dramski događaj, desio se u Crkvi Svetog Pavla, u prostoru koji je nakon višedecenijske, odnosno vjekovne "ćutnje" rekonstruisan i prije godinu dana iznova otkriven za javnost. U samostanu prvobitne crkve, Ozana se, prema vlastitoj želji i dozvoli crkvenih poglavara, zavtorila u ćeliju kao dominikanska trećoretkinja. Biografski tip teksta koji je Varja Đukić čitala između interpretacija horskih kompozicija, Sbutega je zasnovao na hronologiji Ozaninog života, pozivajući se na njenu biografiju župnika i istoričara, don Nika Lukovića. Tako je Ozanin put bio podjeljen u više slika. Nakon kontekstualizacije vremena u kojem je rođena (1493), na samom početku Nove istorije, Sbutega se osvrnuo prvo na njen svjetovni period života: kao Katarine Kosić - djevojčice iz pravoslavne porodice - od rođenja do dolaska u Kotor, i kao služavkе tokom boravka u porodici Buća, kada je intenzivno počela da se zanima za vjeru. Uslijedile su slike iz njenog redovničkog života, kada je pomagala svojim dobročinstvom i savjetima, vizijama... Posljednje slike govore o njenoj smrti, a završavaju se u savremeno doba, kada je 1927. Ozana proglašena sveticom.

Muzički repertoar bio je zasnovan na djelima renesansnih autora, od Palestrine i Lasa, preko Monteverdija, Arkadelta i Talisa, do engleskih autora Berda i Beneta. Horske kompozicije ujednačenog stila, svjetovni madrigal i religiozni moteti svjedoci su vremena u kojem je i sama Ozana živjela. Predstavljanje ansambla "Luča" za crnogorsku kulturu znači veliku obavezu, jer je ansambl "Luča" premijernim nastupom pokazao da posjeduje kvalitete koje dalje valja nјegovati. Veče je završeno premijernim izvođenjem kompozicije upravo "Večeranje molitve", koju je Perović napisala na tekst četvrtog psalma. Nakon završenih studija kompozicije u klasi prof. Žarka Mirkovića, master studija kod prof. Uroša Rojka, Perović je upisala doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Hofmana. Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima i za kompoziciju "Gusle" na bečkoj 21. Međunarodnoj ljetnjoj akademiji 2011. godine. "Večernju molitvu", prvu kompoziciju duhovnog sadržaja, publika je prihvatila s velikim oduševnjem.

Boris MARKOVIĆ

Foto: KotorArt/Duško Miljanić

Portal Analitika