Politika

Vujanović: Ne očekujem skorije rješavanje pitanja Prevlake

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ne očekuje da će Crna Gora uskoro riješiti sporne dijelove granice sa Hrvatskom, posebno u oblasti Prevlake.
Vujanović: Ne očekujem skorije rješavanje pitanja Prevlake
Portal AnalitikaIzvor

"Mislim da je teško napraviti međusobni dogovor Crne Gore i Hrvatske. Mi pokušavamo od 2002. godine. Tu postoji dogovor da se ide na Međunarodni sud pravde u Hagu. Taj dogovor podrazumijeva da se dvije države dogovore o nadležnosti tog suda i da predaju takozvani pristupni sporazum, da se dogovore oko predmeta spora i da postignu saglasnost oko izvršenja odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu. Mi već izvjesno vrijeme, pošto smo utvrdili da se ne možemo dogovoriti o granici, jer smo od početka imali utvrđen granični spor o privremenom režimu, već 13 godina imamo dogovor između dvije države koji nismo realizovali, da idemo što prije prema Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Očekujem da će se to desiti, ali ne mislim opet da će biti tako brzo", kazao je Vujanović u intervjuu za agenciju Anadolija.

Granični sporovi su prema ocjeni crnogorskog predsjednika, uvijek vrlo neprijatni. Podsjetio je da se raspad bivše Jugoslavije dogodio zbog pitanja granica i teritorija, te da je bila Haška konferencija, koja nije prošla, a predlagala je da svaka država bude nezavisna.

"Kamo sreće da se to učinilo. Bio je jedan sjajan prijedlog Alije Izetbegovića i Kire Gligorova da se napravi unutar preostalih država, mimo Slovenije i Hrvatske, pokušaj da se nastavi neka konfederalna zajednica. Cijeli spor u suštini je bio spor oko teritorija. Budimo iskreni, bio je spor oko teritorija BiH i znamo između koga i na koji način. Mislim da je upućena poruka da pitanje granica ima najveći stepen senzitivnosti i najveći stepen opasnosti. Zato ovom dogovoru sa BiH i Kosovom dajem izuzetan značaj i mislim da je on na dobrom putu ka novom ambijentu i političkoj atmosferi u regionu, jedan novi dopinos stabilnosti regiona", kazao je Vujanović.

Iako više ne postoji opasnost od sukoba kakve smo gledali u prošlosti u regionu, činjenica je da i dalje postoje određene varnice. Vujanović smatra da od BiH zavisi stanje na Zapadnom Balkanu.

Anadolija, CDM

Portal Analitika