NATO

CERAR: Još nema konsenzusa ali je realno da se ove godine pridružite NATO-u

Među članicama Alijanse ima dobre volje i mislim da postoje realne šanse da se Crna Gora još ove godine pridruži NATO-u. Još nema potpunog konsenzusa, jer je neophodno još konsultacija. Ostaje još zadataka za Crnu Goru na polju podrške javnog mnjenja, gdje se već postižu dobri rezultati, i treba još napora na polju vladavine prava. kazao je u intervjuu Pobjedipredsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar.
CERAR: Još nema konsenzusa ali je realno da se ove godine pridružite NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Slovenački premijer ljetuje u Crnoj Gori i ne štedi riječi hvale za crnogorsku turističku ponudu. Cerar ističe da su Slovenija i Crna Gora u prijateljskim odnosma.

- Treba znati da nas povezuje istorija, jaka ekonomska saradnja, kultura, a što je možda još i bitnije imamo dosta ličnih i ljudskih veza iz prošlosti koje su ključne za dobre političke i ekonomske odnose. U svim tim aspektima saradnja je jako dobra i nadamo se da ćemo je u budućnosti samo nadograđivati. Dvije zemlje posebno mogu sarađivati u oblasti turizma. Crna Gora izrasta u ozbiljnu turističku destinaciju. Imate viziju i kapacitet i mislim da u budućnosti može biti još puno zajedničkih turističkih projekata. Crna Gora nije samo prelijepa zemlja, već i zemlja srdačnih ljudi što je veoma važno za razvoj turizma. Takođe, moram naglasiti da se sve više razvija svijest o očuvanju prirode, što je jako bitno za održivi razvoj zemlje - rekao je slovenački premijer za Pobjedu.

On ističe da "među članicama NATO ima dobre volje i misli da postoje realne šanse da se Crna Gora još ove godine pridruži Alijansi.

- Još nema potpunog konsenzusa, jer je neophodno još konsultacija. Ostaje još zadataka za Crnu Goru na polju podrške javnog mnjenja, gdje se već postižu dobri rezultati, i treba još napora na polju vladavine prava. To je veliki izazov za svaku zemlju, a sa time se i Slovenija suočava, jer je to dugotrajan proces. Imate kapaciteta da napravite korake za pozitivnu odluku o članstvu. Slovenija je tu bila veoma aktivna i naša ambasada je imala status kontakt ambasade za NATO i Slovenija možda od svih članica Alijanse najbolje poznaje šta ste do sada uradili. To jako cijenimo i zbog toga smo najglasniji na svim razinama da se Crnoj Gori dodijeli poziv. Kada sam razgovarao sa liderima zemalja koje su članice u EU i NATO lično sam se zauzeo da se Crna Gore ove godine primi u NATO. Imate velike šanse da dobijete poziv ove godine. Ja sam očekivao da će se to desti i u Velsu, ali je tada bilo prerano i sada je pravi trenutak - kazao je između ostalog Cerar.

 

foto: Reuters

Portal Analitika