Društvo

LGBT Forum Progres: Zaštitar Top Hila prebio gej par zbog poljupca

Mladić iz Crne Gore i mladić iz Njemačke, koji su u emotivnoj vezi, isprebijani su i izbačeni iz poznate diskoteke “Top Hil” u Budvi danas oko četiri sata ujutro, tvrde iz LGBT Foruma Progres.
LGBT Forum Progres: Zaštitar Top Hila prebio gej par zbog poljupca
Portal AnalitikaIzvor

"Ovaj istopolni par, koji zajedno provodi odmor u Budvi, zabavaljao se i uživao u odličnoj atmosferi ove poznate diskoteke. U jednom trenutku otvoreno su razmjenili, bez bilo kakvog prikrivanja, nekoliko poljupaca što je kod jednog od zaštitara izazvao revolt i homofobično nasilje. Psovao ih je i vrijeđao i tvrdio da pedere neće tolerisati u objektu. Prilikom nasilnog izvođenja iz diskoteke njemačkog državljanina je ošamario a crnogorskom državljaninu zaštitar je zadao udarce u predjelu potiljka", kazali su iz ove NVO.

Iako začuđeni zašto se to dešava nisu pružali bilo kakav otpor već su s lica mjesta, tačno u 4.10 časova, kontaktirali budvansku policiju.

"Iz policije im je, nažalost, saopšteno da nisu u prilici da izađu na lice mjesta već da dođu u stanicu policije i podnesu prijavu", ističe se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Par je nakon toga o incidentu obavijestio ovu nevladinu organizaciju.

LGBT Forum Progres zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da naloži provjeru postupanja zaštitarske službe jer je, dodaju, prema argumentovanim navodima oštećenih, došlo do ozbiljnog kršenja Zakona o zaštiti lica i imovine.

"Posebno je uočljiva brutalna upotreba sile motivisana mržnjom prema homoseksualcima. Konjević je obaviješten da lice koje je vršilo poslove zaštite ni minimalno nije poštovao dostojanstvo, ugled, čast i osnovna ljudska prava ovog istiopolnog para. Zaštitar je bez bilo kavog razloga brutalno upotrijebio prema gej paru fizičku snagu i izbacio iz objekta samo zato što su ramjenili poljupce, čime je očigedno došlo i do neravnopravnog tretmana u odnosu na ostale posjetioce diskoteke. Konjević je obaviješten da policiji, što je zakonska obaveza, nije pružen pisani izvještaj o primjeni ovlašćenja", kazali su iz LGBT Forumu Progres.

LGBT Forum Progres očekuje od vlasnika kompanije koja upravlja diskotekom “Top Hil” da se odlučno distanciraju od homofobičnog nasilja i ponašanja zaposlenog zaštitara i time zaštite svoju kompaniju i poslovni  ugled od dalje diskriminatorne reputacije.

Upravi policije podnijeta je i prijava protiv policijskog službenika zbog neadekvatne primjene raspoloživih službenih ovlašćenja.

LGBT Forum Progres o incidentu je obavijestio sve relevantne državne adrese i ukazao da je implementacija vladine LGBT politike na terenu i u praksi u ozbiljnoj krizi i da se ne postižu očekivani rezultati u pogledu društvenog prihvatanja LGBT osoba.

Izvor: cdm.me

Foto: telegraf.rs

Portal Analitika