Politika

Vujanović-Čović: Sporazum o granici krajem mjeseca

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju odlične odnose, naglasili su na sastanku u Tivtu predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović i predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović. Dobre odnose Podgorice i Sarajeva, kako su kazali, nije pokvarila polemika oko Sutorine. Čović i Vujanović najavili su svečano potpisivanje prvog sporazuma o razgraničenju među državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije. Sporazum će biti potpisan u Beču krajem ovog mjeseca.
Vujanović-Čović: Sporazum o granici krajem mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

"Možemo da konstatujemo da je pitanje koje je izazvalo blagi zastoj u našim odnosima, pitanje Sutorine, arhivirano i da ćemo krajem ovog mjeseca prisustvovati potpisivanju sporazuma o granici. To će biti uvodni dio Bečkog samita, koji je posvećen afirmaciji evropskih integracija i infrastrukturnim projektima“, rekao je Vujanović.

Čović je istakao da je sporazum sa Crnom Gorom od posebnog značaja za Bosnu i Herecegovinu, jer je prvi koji ta zemlja potpisuje s nekim od susjeda, a koji u potpunosti rješava pitanje granica.

Dodao je da je BiH opredijeljena za evroatlantske integracije. „Želimo da Crna Gora ove godine završi svoj NATO put, a onda može i pomoći Bosni i Herecgovini“, rekao je Čović, dodajući da dvije zemlje mogu zajedno sprovoditi evropske projekte.

„BiH to sama ne može, ako nema pomoć prijateljskih država“, rekao je.

Granica između Crne Gora i BiH duga je 268 kilometar. Pregovori na razgraničenju Sarajeva i Podgorice počeli su 2008, a završeni su u maju prošle godine.

Vujanović: Očekujemo razumijevanje Haradinaja za sporazum s Kosovom

Odgovarajući na pitanje novinara kada se može očekivati potpisivanje sporazuma s Kosovom, Vujanović je rekao da je Crna Gora spremna da potpiše odmah.

„Mi želimo da se unutar kosovskog parlamenta postigne visoka saglasnost. Nadamo se da ćemo imati razumijevanje i Ramuša Haradinaja, jer je granica opredijeljena onako kako je on tražio, dakle po Ustavu iz 1974“, rekao je Vujanović.

Vlada u Prištini nedavno je zatražila od predsjednice Kosova da ovlasti prvog potpredsjednika vlade, Hašima Tačija i ministra unutrašnjih poslova, Skendera Hisenij,a da potpišu sporazum o granici između Kosova i Crne Gore.

Tekst i foto: rtcg.me

Portal Analitika