Abiznis

Šimrak: Gosti nemaju pravo da tumače državne interese i da govore o sabotažama

Gosti naše države, ma koliko važni bili, uz punu dobrodoslicu i uvažavanje, nemaju pravo da tumače naše državne interese, a još manje da govore o sabotažama i političkim blokadama, jer ovo nije njihova nego naša zemlja. Goste uvijek lijepo dočekamo, ali u našoj kući treba da se pitamo mi, tj. naše institucije. Crna Gora nije ničija kolonija vec suverena država koja suvereno odlučuje o svojim resursima i imovini - kazao je Dragan Šimrak, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP).
Šimrak: Gosti nemaju pravo da tumače državne interese i da govore o sabotažama
Portal AnalitikaIzvor

On je reagovao na izjavu predsjednika „OrascomaSamih Savirisa, koji je sinoć kazao da izgradnja naselja Luštica Bay teče po planu, a da „Orascom“ ne odustaje od projekta na Mamuli. Savris je takođe dodao da je tužana kada vidi da su svi napori koje je naša vlada napravila proteklih mjeseci bukvalno sabotirani.

Šimrak je rekao Vlada već više godina ne ispunjava obavezu da podnosi izvještaj građanima i Skupštini o ispunjavanju ugovora sa raznim investitorima, za koje je saglasnost tražila i dobila od parlamenta.

On je kazao da je na inicijativu predsjednika Skupštine pokrenuta izrada analize koja je utvrdila taj propust.

"Analiza je već u izradi jasno pokazala da Skupština nije do 31. jula 2015. zaustavila niti jedan prijedlog Vlade za turističke projekte. Zato, začuđuje da se protiv njene ustavne pozicije vodi, bez ijedne istinite činjenice, klevetniča kampanja već više godina", ističe Šimrak.

Skupština je, dodaje on, svojim odlukama iskazala povjerenje obećanjima Vlade, i sada treba da se utvrdi kako se ispunjavaju preuzete obaveze.

"To je evropski standard. U svakoj demokratskoj zemlji Vlada polaze račune javnosti, prije svega parlamentu kao predstavniku građana, na način da kroz redovne i obavezujuće izvještaje Vlada informiše parlament kako se upravlja državnom imovinom, posebno kada su u pitanju koncesioni ugovori. Građani Crne Gore na bazi toga moću da vide kako pojedini investitiori ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, koliko je država imala troškove, koliko je planirano, a koliko ostvarene dobiti kroz budžet, zapošljenost", kazao je Šimrak.

On tvrdi da se predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić htio i lično, kao onaj koji je podsjetio Vladu na višegodišnje neispunjavanje obaveza prema Skupštini, a u susret predstojećoj skupštinskoj raspravi o projektu Luštica Bay, u neformalnoj posjeti da se uvjeri kako ovaj projekat, koji je Skupstina podržala, napreduje , kao i da čuje glavne aktere ovog projekta.

"Ipak, ne možemo a da ne podsjetimo na elementarnu demokratsku kulturu, da gosti naše države, ma koliko važni bili, uz punu dobrodoslicu i uvažavanje, nemaju pravo tumačiti naše državne interese, a još manje govoriti o sabotažama i političkim blokadama, jer ovo nije njihova nego naša zemlja. Goste uvijek lijepo dočekamo, ali u našoj kući treba da se pitamo mi, tj. naše institucije. Crna Gora nije ničija kolonija već suverena država koja suvereno odlučuje o svojim resursima i imovini", naglasio je Šimrak.

Što se tiče projekta “Mamula“, Šimrak ističe da SDP nije protiv ozbiljne i održive valorizacije uz puno uvažavanje interesa lokalne zajednice i kulturno-istorijskog značaja ovog lokaliteta.

"Naravno, uz puno poštovanje zakona jer razvoj koji je suprostavljen vladavini prava nije razvoj nego korupcija a na što nas stalno upozoravaju Evropska Unija i NATO. Kako izgleda razvoj kada se ne poštuje zakon i izgledno stvaraju milionske štete po budžet građani su imali dovoljno prilike da vide ovih dana i tu SDP nema potrebu ništa da objašnjava", zaključio je Šimrak.

Portal Analitika