Svijet

Štajnmajer: Situacija u istočnoj Ukrajini je eksplozivna

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocijenio je situaciju u istočnoj Ukrajini kao "eksplozivnu" i pozvao sve strane u konfliktu da započnu razgovore kako bi se spriječila eskalacija nasilja.
Štajnmajer: Situacija u istočnoj Ukrajini je eksplozivna
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za "Bild am zontag" Štajnmajer je rekao da je predložio u razgovorima sa svojim ukrajinskim i ruskim kolegom da Kijev i predstavnici proruskih snaga hitno sjednu za pregovarački sto sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u nastojanju da se smanje tenzije.

"Situacija u istočnoj Ukrajini je eksplozivna", rekao je Štajnmajer, a prenio Rojters.

"Mnogo toga je na kocki. Ukoliko se obje strane u konfliktu ne vrate mirovnom procesu, nova spirala vojne eskalacije mogla bi da bude podstaknuta u bilo kom trenutku", kazao je Štajmajer.

Mirovni sporazum potpisan sredinom februara u bjeloruskoj prijestonici Minsku umanjio je, ali ne i okončao nasilje u istočnoj Ukrajini, a Kijev i proruske snage razmijenjivali su optužbe protekle sedmice zbog ponovljenih kršenja prekida vatre.

Prošlog ponedjeljka, Ukrajina je optužila pripadnike proruskih snaga da su izveli najteže artiljerijske napade na položaje ukrajinskih vojnika blizu lučkog grada Marijupolja u proteklih pola godine, što su oni demantovali.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika