Politika

DEMOKRATE: "Bazar" građen po ugledu na "Plazu"

Zamjenica vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović obavijestila je Demokratsku Crnu Goru da je cjelokupna dokumentacija koju su uputili VDT-u dostavljena Specijalnom državnom tužilaštvu, radi ocjene da li ima osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv javnih funkcionera iz Glavnog grada u vezi realizacije privatno-javnog partnerstva između Glavnog grada i DOO „Čelebić“ iz Podgorice, a vezano za izgradnju i podjelu sadržaja tržnog centra „Bazar“ u Bloku 5 u Podgorici, kao i nanošenja štete Budžetu Glavnog grada u iznosu od 1.662.250 eura u korist DOO „Čelebić“, prilikom oslobađanja plaćanja lokalnih komunalnih taksi.
DEMOKRATE: "Bazar" građen po ugledu na "Plazu"
Portal AnalitikaIzvor

"Podsjećamo da su funkcioneri Demokrata 29. jula  predali Vrhovnom državnom tužiocu cjelokupnu dokumentaciju za dva slučaja koja su vezana za privatno-javno partnerstvo Glavnog grada Podgorice i DOO „Čelebić“ prilikom izgradnje „Bazara“, a koja pokazuje da je djelovanjem javnih funkcionera na štetu Glavnog grada, došlo do velike štete po interese grada i građana Podgorice, a sve u korist privatnog investitora. U prvom slučaju koji je predmet razmatranja tužilaštva, glavni administrator Glavnog grada Podgorice je nezakonito oslobodio D.O.O. „Čelebić“ plaćanja 1.662.250 eura po osnovu loklne komunalne takse, koja je obvezniku utvrđena rješenjima Uprave lokalnih javnih prihoda. U drugom slučaju koji je predmet razmatranja tužilaštva, ukazano je da je izgradnja i podjela sadržaja tržnog centra “Bazar” u Bloku 5, u Podgorici, rađenog u formi privatno-javnog partnerstva između Glavnog grada Podgorica i D.O.O. “Čelebić”, učinjena na štetu Glavnog grada, a u korist privatnog partnera D.O.O. “Čelebić”. Naime, nakon završetka radova, svečanog otvaranja i dobijanja upotrebne dozvole kako je tvrdio Gradonačelnik prilikom otvaranja objekta 08.10.2012., kreće su u podjelu Bazara sačinjavanjem aneksa ugovora na koje Skupština Glavnog grada nikada nije dala saglasnost, iako je dala saglasnost na osnovni Ugovor 28.04.2011. godine", ističe se u saopštenju Demokratske Crne Gore, dostavljenom Portalu Analitika.

Tako je, dodaju, sačinjen Aneks br.1, 16.11.2012. godine, kojim je izvršena podjela sadržaja u objektu na način da je D.O.O. „Čelebić“ pripalo blizu 6000 m² ekskluzivnog poslovnog prostora koji se može veoma dobro prodavati i rentirati(velika samoposluga, prodavnice, butici i sl., sportsko-rekreativno-zabavni sadržaji na krovnoj površini), a Glavni grad je dobio 6.924 m², od čega 5676 m² u vidu parking mjesta i 930 m² zelene pijace.

Sva parking mjesta su kasnije izdata D.O.O. „Čelebić“ za 20.000 eura na godišnjem nivou, tako da Čelebić faktički raspolaže sa preko 90% Bazara, iako je glavni grad uložio u privatno-javno partnerstvo 8107 m² zemljišta na jednoj od najljepših lokacija i oslobodio suinvestitora naknade za komunalno opremanje objekta površine blizu 13 000 m². Odnosno Glavni grad od pomenutig dobitka od ovog partnerstva prihoduje 20000 na godišnjem nivou, a D.O.O. “Čelebić” taj iznos zaradi od samo jednog poslovnog prostora, a gdje su hiljade i hiljade preostalog? Po zvaničnoj izjavi njihovog ovlašćenog predstavnika, D.O.O. “Čelebić” je uložio u navedeno partnerstvo iznos od 4 miliona eura, što odgovara vrijednosti uloga Glavnog grada saglasno Ugovoru. Kako je za istu vrijednost uloga, D.O.O. “Čelebić” dobio blizu 6000 m² ekskluzivnog poslovnog prostora, a Glavni grad Podgorica približno istu kvadraturu, ali u vidu parking mjesta?  Da li je ovo posao koji je sklopljen u intersu grada i građana ili isključivo privatnog partnera i sa njime povezanih lica koja su mu nastupajući kao ovlašćeni predstavnici grada omogućili završetak posla? Aneksom br.2, od 28.12.2012. godine, željelo se klasičnim manipulacijama predstaviti da je Glavni grad vrednosno dobio približno onoliko koliko je i uložio pa je tako procijenjeno da m² parking prostora vrijedi 450 eura, a m² zelene pijace vrijedi 1.090 eura, što je plastičan dokaz štetnosti ovog posla po interese Glavnog grada", naglašava se u saopštenju.

Demokrate napominju da način izgradnje i podjele sadržaja tržnog centra “Bazar” koji je učinjen na štetu javnog interesa, izuzetno podsjeća na izgradnju i podjelu sadržaja tržnog centra “Plaza” u Budvi, koji je takođe rađen u formi privatno-javnog partnerstva opštine i privatnog partnera, a ovih dana predstavlja predmet hapšenja čelnika opštine Budva.

Portal Analitika