Društvo

Biblioteku u Podgorici dnevno posjeti 200 građana

Opšte je poznato da čitanje knjiga oplemenjuje život čovjeka, obogaćuje njegov vokabular, razvija njegovu maštu i kreativnost, te mu omogućava jedan sasvim drugačiji pogled na život i svijet.
Biblioteku u Podgorici dnevno posjeti 200 građana
Portal AnalitikaIzvor

Svjedoci smo takođe da internet i tehnološki uređaji koji se ljudima danas nude svakim danom, u sve razvijenijim oblicima, negativno utieču i na čitanje knjiga. Tehnologija je učinila svoje, pa danas svaki korisnik bilo kojeg pametnog telefona ili drugog sličnog uređaja ima mogućnost da na njega pohrani na stotine primjeraka knjiga u elektronskoj formi.

To je bio razlog da istražimo koliko danas stanovnici često posjećuju svoje gradske biblioteke, odnosno da li su vremena kada je biblioteka bila jedan od glavnih izvora za omiljenu knjigu, a ujedno i mjesto u kojem se razvijala ljubav prema čitanju, ostala iza nas.

Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" najveća je narodna (javna) biblioteka u Crnoj Gori, čiji ukupan broj publikacija iznosi više od 225.000, koju dnevno posjeti oko 200 građana.

Osim matične zgrade, biblioteka ima četiri područna odjeljenja na teritoriji Podgorice, grada sa oko 185.000 stanovnika.

Kako je za Anadoliju kazao direktor biblioteke Nebojša Burzanović, ova ustanova je u 2014. godini evidentirala više od 3.000 upisanih članova, što predstavlja porast broja učlanjenih u odnosu na nekoliko prethodnih godina.

"Stvarni broj korisnika biblioteke i naših usluga je mnogo veći, jer jedna članska karta se najčešće koristi za potrebe više članova porodice. Tako smo čitaocima u protekloj godini posudili više od 75.000 bibliotečkih jedinica. Usluge naših čitaonica dnevno koristi oko 200 građana", kazao je on.

Naglasio je kako među korisnicima podgoričke Gradske biblioteke ima svih starosnih dobi, kao i da broj učlanjenih učenika i studenata čini gotovo polovinu korisnika. Cijena godišnje članarine u biblioteci iznosi pet eura.

Portal Analitika