Politika

MARIĆ: I za aferu "Snimak" potrebni svjedoci saradnici

Specijalno tužilaštvo treba da poradi na obezbjeđivanju svjedoka saradnika radi procesuiranja afere „Snimak”, ocijenio je u intervjuu za Dan Boris Marić, član radne grupe za poglavlje 23 u pregovorima sa EU.
MARIĆ: I za aferu "Snimak" potrebni svjedoci saradnici
Portal AnalitikaIzvor

 „To bi bio i ogroman doprinos ukupnom uspostavljanju uspješnog sistema borbe protiv korupcije na visokom nivou, čije je izvorište u političkoj korupciji, aznačajan napredak bi se napravio i u dijelu oslobađanja državnih institucija od neprimjerenog političkog uticaja“, naveo je Marić, koji je i pravni savjetnik u CGO.

On smatra da je afera „Snimak” otvorila proces im dala putokaz šta treba kao društvo da uradimo ako hoćemo fer i poštene izbore, kao osnov demokratije.

Na pitanje da li je od 2013. godine, kada su otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, bilo opipljivog napretka u oblasti vladavine prava Marić je odgovorio da je napredak u oblasti vladavine prava velikim dijelom spada u domen percepcije crnogorskih građana, a ona se može definisati kao loša, što potvrđuju sva relevantna istraživanja.

„Problem je u neujednačenom napretku institucionalnog i normativnog okvira, posebno u poglavlju 23. Ovdje postoje sve pretpostavke da zaključimo kako su politička opstrukcija i nedostatak političke volje dominantno forsirali ispunjavanje obaveza u vezi sa normativnim usklađivanjem, što je istina neophodno, u odnosu na direktno usporavanje institucionalnog razvoja. Posljedice su značajne i vidljive“, smatra on.

Prema njegovim riječima, umjesto da organi gonjenja, na čelu sa državnim tužilaštvom u okviru koga djeluje specijalno tužilaštvo, kao i pravosudni organi, budu garant direktne i beskompromisne borbe protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, mi, kao građani, i dalje čekamo ishode političkih utakmica da bi se eventualno pojavilo nešto što možemo karakterisati kao borbu protiv ovih pošasti. Tada sumnja u neprimjerenu političku kontrolu državnih organa, pa i „kontrolisanu” borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala postaje utemeljena.

„Ovo nije samo problem Crne Gore vezan za pregovarački proces sa EU, u kome značajno kasnimo sa ispunjavanjem polovine utvrđenih obaveza, već može postati u određenim okolnostima i  bezbjednosni problem crnogorskog društva. Kada tako dugo i istrajno politička oligarhija ima primat nad državnim institucijama, opasnost od društvenih turbulencija postaje realna“, rekao je Marić.

Portal Analitika