Abiznis

OBRADOVIĆ: Radnici ćute zbog straha od otkaza

Položaj radnika u metalskom sektoru nikad nije bio gori, ocijenila je u intervjuu za Dan predsjednica Sindikata metalskih radnika i Sindikata Kombinata aluminijuma Sandra Obradović.
OBRADOVIĆ: Radnici ćute zbog straha od otkaza
Portal AnalitikaIzvor

"U posljednjih nekoliko godina je ugašeno više hiljada radnih mjesta, mnoge fabrike su zatvorene ili su pod stečajem. Ovo malo fabrika i radnika što je ostalo bori se sa velikim problemima. Radnici KAP-a više od dvije godine rade neprekidno, bez godišnjih odmora. Uslovi u Željezari su takođe teški, vlasnici ne poštuju zakone, radnici Rudnika boksita su nedavno prošli golgotu, a trenutno kroz to prolaze zaposleni u Brodogradilištu", navela je Obradović, koja je i dalje na čelu Sindikata KAP-a iako je dobila otkaz u tom preduzeću 1. aprila.

Ona je naglasila da je nakon uvođenja stečaja u KAP "došlo doba samovolje" stečajnog upravnika i rukovodioca menadžerskog tima, sve pod okriljem Zakona o stečaju i njihovog tumačenja tog akta.

"Ugovori su transformisani na određeno, zaposleni su postali turbo mašine sa radom bez godišnjih odmora, plate su smanjene, Zakon o radu se nije poštovao, otkazi su se mogli dobiti svakog časa bez objektivnog razloga. Među zaposlenima vlada veliki strah, ne žele da se zamjeraju rukovodiocima jer ih lako mogu zamjeniti penzioneri i ugovorci, koji ćute. Ulazak Uniproma će promjeniti mnoge stvari, ali je pitanje kako će se ponijeti prema zaposlenima. Tu mislim prvenstveno na trajanje ugovora. Koja god da bude vrsta ugovora, na zaposlene će se primjenjivati odredbe Zakona o radu i opšteg kolektivnog ugovora. Ostaje da se vidi kako će se situacija odvijati", kazala je Obradović.

Što se tiče godišnjih odmora, ona je uvjerena da će sidikat to pravo pozitivno riješiti kroz institucije sistema.

"Zakon o radu je jasan i to pravo nam se ne može uskratiti. Stečajni upravnik je Zakon o stečaju tumačio na svoj način, ali opovrgnulo ga je mišljenje Ministarstva rada i međunarodnih institucija kojima smo se obratili", konstatovala je Obradović.   

Portal Analitika