NATO

MILOŠEVIĆ: Poziv u NATO ne briše koaliciona neslaganja

Očekivani poziv za učlanjenje u NATO biće rezultat vrijedan poštovanja, ali ne i dovoljan da bismo mogli doći do zaključka da je vladajuća koalicija ispunila cilj, prvenstveno zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma i blokade razvojnih projekata u parlamentu, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević.
MILOŠEVIĆ: Poziv u NATO ne briše koaliciona neslaganja
Portal AnalitikaIzvor

"Vjerujem da su svi registrovali drastičnu razliku između podrške NATO integracijama u parlamentu, gdje sjede predstavnici građana, i u ukupnoj javnosti Crne Gore. Takva nelogičnost ne bi trebala da postoji. Ukoliko bismo dublje ušli u analizu vidjeli bismo da je više od dvije trećine poslanika u parlamentu za pristupanje naše države Alijansi, jer i jedan dio opozicionih partija podržava NATO integracije Crne Gore. Zaključak je jasan, predstavnici građana u državnom parlamentu očito da nijesu dovoljno dobro svojim biračima predstavili prednosti NATO integracija i nijesu dovoljno radili i komunicirali sa svojim biračima na tu temu. Cijenimo da će kroz ovu rezoluciju parlament institucionalno poslati poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti o realnoj podršci i potrebi NATO integracija Crne Gore i da će to svakako biti još jedan doprinos punopravnom članstvu Crne Gore u Alijansu", kazao je Milošević.

Prema njegovoj ocjeni, u finalnoj fazi pristupanja Crne Gore NATO-u povela se otvorena javna debata u okviru koje se, bez bilo kakvog idealizovanja, svaki građanin mogao uvjeriti kakve prednosti nudi učlanjenje naše zemlje u Alijansu, u odnosu na druge alternativne mogućnosti izgradnje bezbjednosnog sistema.

"Prvo, građani su uvažili nekoliko čvrstih argumenata za NATO integracije, prije svega, da je mnogo bolje biti u kolektivnom, nego pojedinačnom sistemu bezbjednosti. Zatim, da Grna Gora kao mala država nema dovoljno finansijskih resursa da sama gradi sopstveni odbrambeni sistem i da to što nam neki nude neutralnost kao opciju uopšte ne znači da Crna Gora neće imati svoju vojsku. Naprotiv, imaće mnogo veću vojsku i potrebu kupovine veoma skupog instrumentala i opreme nego što bi imala u slučaju punopravnog članstva u Alijansi. NATO je najjeftiniji sistem bezbjednosti koji dugoročno garantuje državni i teritorijalni integritet Crne Gore, podstiče ekonomski rast i razvoj i predstavlja garanciju investitorima da u našoj zemlji postoji vladavina prava koja obezbjeđuje stabilnost i pouzdanost svake investicije u Crnoj Gori. Siguran sam da će ta podrška kroz javnu debatu i dalje rasti i uvjeren da će kod onih građana kod kojih još uvijek nema dovoljno raspoloženja prema NATO integracijama Crne Gore, ona postepeno početi da se mijenja, naročito kod građana kojima su razlozi prvenstveno emotivni i iracionalni.

Dakle, svi racionalni razlozi idu u prilog učlanjenja naše države u NATO i sigurno da će građani Grne Gore, kao mudri i odgovorni ljudi, znati da procijene da je budućnost naše zemlje u Alijansi, među najrazvijenijim državama Evrope i svijeta, i da je to društvo identično onome sa kojim želimo da budemo u EU, s tim što se u njemu nalaze i neke druge razvijene zemlje svijeta, poput SAD-a i Kanade. Za Crnu Goru je veoma značajno da bude za stolom gdje se odlučuje o njenoj i, usudio bih se da kažem, o sudbini svijeta, a ne nikako van njega. Učlanjenje u NATO još jedne balkanske države garantuje veću stabilnost regiona i eliminiše mogućnost ponavljanja tragičnih scenarija iz ranih devedesetih godina", istakao je Milošević.

U DPS-u, kako je dodao, ne skrivaju da ih za opstanak koalicionog saveza sa SDP-om motivišu upravo NATO integracije.

"Nijedna odgovorna partija ne smije da precijeni partijske interese u odnosu na državne, a NATO integracije su glavni državni prioritet, ne samo spoljnopolitički i integracioni nego sveukupni. Kada je DPS u pitanju, mi ćemo napraviti svaki korak koji ide u tom pravcu, nikako u smjeru smanjenja naših šansi da budemo dio NATO-a. Polazeći od toga da i Skupština i Vlada ulaze u posljednju godinu svog mandata, potpuno je realno već sada sumirati utiske o funkcionisanju naše koalicije i njihovim rezultatima. Očekivani poziv iz NATO-a svakako će biti rezultat vrijedan poštovanja, ali ne i dovoljan da bismo mogli doći do zaključka da je koalicija ispunila cilj, prvenstveno zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma i blokade razvojnih projekata u parlamentu", podvukao je Milošević.

Portal Analitika