Region

Nevrijeme u regionu: Dio Hrvatske prekrio krupan grad, Bihać bez struje

Meteoalarm se priključio jučerašnjoj prognozi Crometea i izdao narandžasto upozorenje za većinu Hrvatske. Nevrijeme - koje podrazumijeva i moguće ljudske žrtve - najavljeno je za sve regije u Hrvatskoj, osim osječke i kninske.
Nevrijeme u regionu: Dio Hrvatske prekrio krupan grad, Bihać bez struje
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi portal Index, meteorolozi ne isključuju mogućnost grada, olujnih udara vjetra i pojava pijavica na moru. U zavisnosti od količine padalina, mjestimično su moguće i bujice.

Index iz Dežurnog centra 112 saznaje da je jako nevrijeme pogodilo područje Gospića, a gromovi su uzrokovali i niz požara u Ličko-senjskoj županiji. Gori na Velebitu, nedaleko Žute lokve i na još nekoliko lokacija, a bez struje zbog grmljavinskog nevremena je i dio Gospića.

- Bez struje je dio centra. I vatrogasci su ostali bez struje, pa ne mogu da se jave na telefon. Srećom, hitna pomoć ima struju - saznaje zagrebački portal iz centra 112.

Zbog jake kiše na autoputu A1 između čvora Karlovac i tunela Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine. Posebno je jako nevrijeme na području Gospića, a zbog nestanka električne energije ne radi promjenljiva svjetlosna signalizacija, navodi HAK.

Kiša je počela da padati i u Zagrebu, a temparatura se spustila za šest stepeni.

Portal Istramet u 14.30 je javio o snažnom razvoj naoblačenja i grmljavini u dijelu centralne Istre. Prema prvim dojavama, udari gromova su izazvali nekoliko požara, a mjestimično je padao razoran grad.

Crometeo javlja da se u naselju Roč, koji administrativno pripada gradu Buzetu, temperatura za manje od dva sata spustila s 30,4 na 19,5 stepena Celzijusa.

Istramet procjenjuje da će štete na poljoprivrednim kulturama biti izuzetno velike, nažalost ponegdje i 100-postotne.

Prema prognozi, nevrijeme s grmljavinom kulminiraće u večernjim satima i postupno će se smiriti u nedjelju.

Vijesti o olujnom nevremenu stižu i iz BiH, gdje je Bihać danas oko 13 sati zapljusnut gradom i kišom koju je nosio snažan vjetar.

- Nevrijeme se dešava u intervalima. Malo stane, pa opet počne. U većem dijelu Bihaća nema ni električne energije. Do sada nam se niko nije obratio i prijavio da mu je pričinjena materijalna šteta - rekli su u Kantonalnoj upravi civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

Izvor: Index

Foto: YouTube

Portal Analitika