Abiznis

Soroš prodao gotovo čitav udio u "Alibabi"

Fond američkog milijardera Džordža Soroša prodao je gotovo čitav udio u kineskoj "Alibaba" grupi čiji se poslovanje temelji na elektkronskoj trgovini.
Soroš prodao gotovo čitav udio u "Alibabi"
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju predatom američkim regulatorima, Sorošev fond je zaključno s 30. junom, prodao 60.000 dionica "Alibabe" ukupne vrijednosti 4,88 miliona dolara, javlja AFP.

New York Times ranije je javio da sve veći broj fondova odustaje od svojih uloga u kompaniji, uključujući "Tiger Global Management" koji je prodao 6,7 miliona dionica, i "Viking Global Investors" čiji je ulog smanjen za 902.981 dionicu.

Dionice "Alibabe" su dosegle rekordne visine u novembru prošle godine, dva mjeseca nakon inicijalne javne ponude na Vol stritu, ali su u međuvremenu izgubile 37 odsto vrijednosti.

Egzodus je krenuo nakon objave poslovnih rezultata za drugi kvartal ove godine, u kojima je vidljivo usporavanje prodaje u skladu s generalnim kretanjima na kineskom tržištu.

"Alibabu" je 1999. godine osnovao preduzetnik Džek Ma i brzo je pretvorio u najveću e-trgovinu u Kini. Za razliku od "Amazona", kompanija ne proizvodi vlastite uređaje i njeno poslovanje se zasniva isključivo na internet trgovini, zbog čega je Ma najavio širenje.

Portal Analitika