Kultura

Novi programi u Dukley Art Centru u Kotoru

Dukley European Art Community prirediće nove zanimljive umjetničke događaje i sjutra u svom Art Centru u Kotoru, u bivšoj zgradi Jugooceanije, u okviru "Dana otvorenih vrata".
Novi programi u Dukley Art Centru u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Ovoga puta u pitanju je izložba "Autopologies" Marine Skepner, umjetnice iz Rusije koja živi u Kotoru. Postavku je kurirao i naziv dao Huan Puntes, osnivač i umjetnički direktor poznate "White Box" galerije iz Njujorka. Takođe, biće prezentovano "korigovano" lice nedovršenog Doma revolucije u Nikšiću. Iz DEAC dodaju kako će, osim ovih događaja, posjetioci biti u prilici da vide sve ateljee umjetnika, radionice, suvenirnice i odranije postojeće izložbe.

1508marin1- Seriju radova pod nazivom "You Are Here" započela sam 2012, ali sam je ponovo aktivirala upravo ovoga ljeta u Crnoj Gori. To je serija crteža perom na mapama ili fragmentima mapa. Ja koristim mape gradova u kojima sam bila, ili u kojima bih željela da budem, da nacrtam gole figure - obično takođe fragmentirane - a potom postavljam crvene kružne markere, koji se koriste za obilježavanje aktuelne lokacije. Ponekad pokušavam da usaglasim poziciju tijela sa osobenostima pejzaža, ponekad ne. Ponekad se krivina tijela podudara sa krivinama rijeka, a ponekada je mapa tek neutralna pozadina. Ovo je neka vrsta projekcije vizije moje ličnosti na posebnom mjestu. Na ovaj način mogu da usaglasim mapu moga tijela sa lokalnom scenom, ali mogu da izaberem i da to ne učinim - kaže Marina Skepner o svom radu.1508marin2Serija "Cococolaboration" predstavlja niz radova koje je umjetnica napravila zajedno sa svojom trogodišnjiom kćerkom Kloe. Skepner kaže kako ostavlja svoje radove nezavršene i prepušta svojoj kćerki da to učini. Većinu tih radova čine Marinini portreti kćerke Kloe, a ostale predstavljaju "prepravke" nekih remek-djela velikih majstora, poput Leonardove "Mona Lize", Munkovog "Krika", ili "Svete Trojice" Andreja Rubljova, za koje umjetnica misli "da su na dobitku" sa intervencijom koju je uradila Kloe.

Istoga dana, Dukley European Art Community, u saradnji sa BIT-om i Hip Hop Academy iz Moskve, organizuje prezentaciju projekta "Dom revolucije", koja će takođe biti održana u Dukley Art Centru od 16 časova.

- U sklopu ovog događaja, kroz video i fotografski prikaz saznaćemo i vidjećemo više o nedovršenoj građevini - Domu revolucije koji se nalazi u Nikšiću, o njegovom stanju prije i poslije "napada" dvojice street artista, a to su Petro Aesthetics i Misha Most. Da događaj protekne sasvim u nikšićkom duhu, postaraće se rep ekipa iz Nikšića TuhhtŠ, koja će nastupiti predstavljajući svoj album "Klasika za zvučnik" - ističu iz DEAC-a.

Portal Analitika