Zanimljivosti

El Ninjo najavljuje zimu od koje svi strijepe?

Zbog neuobičajeno izraženog vremenskog fenomena El Ninjo, koji se najavljuje za predstojeću zimu, veći dio planete bi za nekoliko mjeseci mogao da bude suočen s ekstremnim poplavama, sušama i šumskim požarima, piše britanski Dejli telegraf (Daily Telegraph), pozivajući se na ugledne meteorologe.
El Ninjo najavljuje zimu od koje svi strijepe?
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Jutranji list, Riječ je o ekstremnom meteorološkom poremećaju koji bi u Velikoj Britaniji mogao da izazove ekstremno hladnu zimu, u Sjedinjenim Državama snažne oluje, u Južnoj Americi obilne padavine, posljedične bujice i odrone zemlje, u južnoj Aziji sušu, a u Australiji šumske požare.

Klimatolog Bil Pacert koji radi pri NASA-i, kaže da ovogodišnji El Ninjo "definitivno ima šansu da postane Godzila" među olujama.

- Ako ostvari svoj potencijal, moglo bi da bude veoma mnogo poplava, odrona i haosa - izjavio je Pacert.

El Ninjo je meteorološki fenomen koji se javlja svakih dvije do sedam godina, a NASA s velikom pažnjom prati temperature mora na istočnom dijelu Tihog okeana, koje su ključni indikator ove pojave.

Temperature površine okeana u relativnoj blizini Perua već su 1,9 stepena Celzijusa više od prosjeka i proteklih nekoliko mjeseci su u porastu. Uz to, skočile su na viši nivo nego što su bile u isto vrijeme 1997. godine, kada je zabilježen do sada najsnažniji i najsmrtonosniji El Ninjo.

U katastrofama širom svijeta koje se povezuju s ovim fenomenom, život je tada izgubilo više od 23.000 ljudi, a nastala je šteta koja se procjenjuje na 45 milijardi američkih dolara.

Vjetrovi koji obično duvaju s istoka prema zapadu i rashlađuju morsku površinu, "tjerajući" pritom vodu prema Australiji, posljednjih mjesecu su u slabljenju. To utiče na vodene struje i "pomjera" oluje prema istoku.

Inače, El Ninjo sjevernim dijelovima Evrope najčešće donosi nešto hladnije zime od uobičajenih. Stručnjaci tvrde da je, na primjer, El Ninjo jedan od faktora koji je izazvao ekstremne hladnoće u Velikoj Britaniji 2009. i 2010. godine, kakve prije toga nisu zabilježene decenijama, a u djelovima te države izazvale su neviđeni haos.

U Centru za klimatska predviđanja Američke meteorološke službe predstojećem su El Ninju dali nadimak Brus Li, a kažu da se njegov vrhunac može očekivati ili u kasnu jesen ili u ranu zimu.

No, njegove posljedice osjećaju se već sada. Stručnjaci ga smatraju glavnim krivcem za poplave u Čileu i veliku sušu u Indoneziji, Filipinima i Australiji. Povezuju ga i s izrazito niskim vodostajima zbog kojih je saobraćaj kroz Panamski kanal znatno otežan.

Takođe, El Ninjo se dovodi u vezu s činjenicom da je tokom 2015. zabilježeno čak pet supertajfuna na zapadnom Pacifiku. Uobičajeno je da se do ovog dijela godine pojavi tek jedna takva oluja.

U američkoj Nacionalnoj agenciji za okeane i atmosferu navode da je velika vjerovatnoća da El Ninjo potraje sve do ranog proljeća 2016. godine.

Izvor: Jutarnji list

Foto: jutarnji.hr

Portal Analitika