Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Sindikat Brodogradilišta: Spriječili smo katastrofu koju je mogla da izazove posada "South River"-a

Sindikat Brodogradilišta: Spriječili smo katastrofu koju je mogla da izazove posada "South River"-a

Sindikat Jadranskog brodogradilišta Bijela demantovao je danas navode inspektora da balastni tankovi broda "South River", čije je potonuće izbjegnuto u ponedjeljak, nijesu bili napunjeni vodom, prenosi agencija Mina.
Sindikat Brodogradilišta: Spriječili smo katastrofu koju je mogla da izazove posada "South River"-a
Portal AnalitikaIzvor

Iz Sindikata su saopštili da je dio izvještaja iz inspekcijskog nadzora broda "South River", koji su objavili mediji, gnusna laž inspektora pomorske plovidbe Željka Lompara.

- On je odmah po dolasku u Bijelu, na prvi pogled, rekao da je brod suv. Za sve tvrdnje koje iznosimo imamo video i foto dokumentaciju koja nedvosmisleno pokazuje šta se tog dana dogodilo. Mjesta manipulacijama nema, niti ćemo ih dozvoliti - poručili su iz Sindikata.

Oni dodaju kako nova ispitivanja nisu bila potrebna, jer "ako nije bilo punjenja broda vodom, kako inspektor navodi, nije bilo ni opasnosti".

- Kontradiktornosti u izvještaju su očigledne, ali je sreća da imamo video i foto dokumentaciju kojom ćemo potkrijepiti sve naše navode i "potopiti" sramni izvještaj Lompara koji nam je, da ponovimo, odmah po dolasku u Bijelu, prije pregleda, saopštio da je brod suv. S indignacijom odbacujemo navode iz izvještaja koji su nam bili dostupni iz medija. Očekujemo da će relevantni inspekcijski organi, koje smo pozvali, utvrditi pravu istinu vezanu za pokušaj izazivanja havarije i katastrofe u Bijeloj i Boki - poručili su iz Sindikata.

Oni dodaju da su 29. juna skinuli čepove s oplate broda, jer je to redovna procedura.

- Nove čepove je, ne znamo kako i na koji način, kasnije obezbijedila posada broda sa namjerom da izazove havariju. Odmah smo reagovali i spriječili havariju i ekološku katastrofu - navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopšteno je da tokom kontrole italijanskog broda "South River" nije pronađena nikakva količina tečnosti u balasnim tankovima koja bi ukazivala da su oni punjeni. Generalni direktor Direktorata za pomorstvo, Vladan Radonjić, kazao je da je obilaskom balastnih tankova inspektor utvrdio da su svi čepovi konstruktivno locirani na dnu broda koji služe za ispuštanje bilo kakve vode u balastnim tankovima bili otvoreni i da nije postojala mogućnost da se voda zadrži u tankovima prilikom eventualnog punjenja, već bi ona bila ispražnjena kroz otvore na dnu broda. Napomenuo je i da "brod koji je podignut na suvom doku nema mogućnost samostalnog punjenja balastne vode jer se njegovi usisi za morsku vodu nalaze na suvom".

Portal Analitika