Abiznis

PKCG: Projekat u funkciji promovisanja uspješnih preduzeća

Privredna komora Crne Gore (PKCG) će, u saradnji sa bonitetnom kućom Coface, od septembra realizovati novu uslugu za crnogorska preduzeća, SME Excellent u funkciji podsticanja i promovisanja uspješnih firmi.
PKCG:  Projekat u funkciji promovisanja uspješnih preduzeća
Portal AnalitikaIzvor

Iz Stručne službe PKCG agenciji Mina-business su kazali da je SME Excellent projekat koji već postoji u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i predstavlja dodatnu promociju preduzeća koja bilježe uspješne rezultate u poslovanju.

„Svrha projekta je izgradnja transparentnog poslovnog okruženja, sigurnije internet poslovno okruženje, kao i promocija uspješnih preduzeća“, rekli su predstavnici PKCG.

Sertifikat SME Excellent, kako se precizira, je potvrda poslovne odličnosti i izdaje se na osnovu rejtinga kompanije, na osnovu valjanih parametara, koje obrađuje Coface i izdaje se ukoliko preduzeće zadovoljava unaprijed uspostavljene kriterijume.

“Prvi uslov je godišnji promet od najmanje 40 hiljada EUR. Za ovo se koristi metodologija koja se zasniva na bonitetnoj ocjeni 6 i više i bonitetnom izvještaju koji izdaje Coface”, naveli su iz PKCG.

Bonitetna ocjena, kako se dodaje, predstavlja rezultat finansijske analize poslovanja preduzeća. Bonitetni izvještaj sadrži i ocjenu platnog morala i rizika poslovanja s preduzećem, s prikazom moguće nesolventnosti u periodu od narednih 12 mjeseci.

“Punovažnost certifikata se zasniva na stalnom monitoringu bonitetne kuće Coface. Stalno praćenje poslovanja ovog preduzeća obezbjeđuje njegovu primjerenu kredibilnost, kako u domaćem, tako i u međunarodnom poslovnom okruženju”, naveli su iz PKCG.

Sertifikat Excellent SME važi godinu, ukoliko u međuvremenu bonitet preduzeća ne padne ispod propisane ocjene. Sertifikat ima tri pojavna oblika - klasični, koji se postavlja na sajtu preduzeća i lebdeći, koji se uvijek postavlja preko sajta, u donji desni ugao internet pretraživača, kao i u papirnoj formi.

“Online sertifikati Excellent SME su podržani provjerenom internet tehnologijom, koja spriječava kopiranje znaka kvaliteta na druge sajtove”, objasnili su iz PKCG.

U pripremi za realizaciju te aktivnosti, PKCG je postigla dogovor sa francuskom kompanijom specijalizovanom za oblast osiguranja potraživanja, Coface, koja je razvila svoju mrežu u više od 200 zemalja svijeta.

Kompanija Coface je osnovana 1946. godine u Parizu, a od 2006. postoji kao ćerka kompanija, koja je u stopostotnom vlasništvu Natixisa, ogranka grupe BPCE, druge najveće bankarske grupacije u Francuskoj, koja nudi usluge finansiranja, upravljanja imovinom kao i finansijske usluge.

„Potencijalne nosioce sertifikata Excellent SME kontaktiraće Coface i pozvati da počnu proceduru njegovog dobijanja posredstvom PKCG“, naveli su iz PKCG.

Projekat će, kako se zaključuje, predstavljati jednu u nizu aktivnosti kojima Komora podstiče i promoviše uspješna preduzeća, čineći ih na taj način prepoznatljivim potencijalnim poslovnim partnerima.

Portal Analitika