Politika

Medojević: Sukob DPS klanova ugrožava stabilnost države

Predsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra sukob kako kaže, klanova u Demokratskoj partiji socijalista ugrožava stabilnost države, te da su promjene imperativ.
Medojević: Sukob DPS klanova ugrožava stabilnost države
Portal AnalitikaIzvor

„Čak i ovaj politčko-pravosudni vodvilj oko hapšenja visokih funkcionera DPS-a u Budvi zbog pljačkanja opštinskog bužeta kroz korupcionaške šeme koje su godinama izgrađivane od strane ovog režima po svim linijama vlasti, jasno pokazuju da je korupcija postala modus operandi funkcionisanja bolesnog političkog i ekonomskog sistema u Crnoj Gori“, istakao je on.

Prema njegovim riječima čelnici režima jendostavno ne mogu da se nose sa milijardama opljčkanog novca od ove države i drsko gaze i zakone i sva pravila, čvrsto vjerujući da je bratstvo u zajedničkom grijehu u zločinačkom poduhvatu i pripadanje vladajućoj sekti, dovoljna garancija njihove nekažnjivosti i mirnog uživanja u opljačkanom blagu. 

„Prtisak mlijardi 2007. i 2008 godine je bio prevelik, pažnja je slabila i gubio se kontakt sa realnošću. Sklapali su se ugovori, donoslile odluke bez odobrenja nadležnih organa vlasti, uzimali krediti, davale garancije, odobravale zgrade nenormalnih gabarita za primorje, prodavala zemlja, ugovoarale investicije, sve sa dobro poznatim simptomom gubitka osjećaja za rizik kod kockara zavisnika  koga je krenulo, a nije znao kada da stane“, tvrdi Medojević.

On smatra da odluka Đukanovića da odstrani veoma uticajni, bogati i moćni dio sekte, je možda rezultat procjene da će im otkidanje najmanje opasnog i najmanje moćnog dijela korupcionaške hobotnice koja vlada Crnom Gorom, popraviti međunarodnu poziciju preveranata i nepouzdanih partnera, kojima niko ne vjeruje do kraja. 

„Sistem zasnovan na korupciji, blokadi institucija pravne države i nekažnjivosti visokih funkcionera DPS-a u Vladi i lokalnim smaoupravama, je počeo da se raspada. Nekoliko klanova je postalo suviše moćno i postali su smetnja jedni drugima. Prirodno i očekivano, i već više puta viđeno u istoriji ovakvih sistema, dolazi do međusobnih sukoba oko raspodjale preostalog plijena. Svaki od nekoliko klanova unutara DPS sekte već ima ogromni novac, svoje ljude u ANB-u i policiji, svoje ljude u tužilaštvu, svoje sudije, svoje novinare i medije, svoje NVO i svoje tzv. nezavisne intelektualce koji po potrebi i za novac djeluju javno i tajnio, čuvajući interese svojih šefova. Oligarhijski tip kapitalizma, neminovno razara politički sistem i izbori se dobijaju krađom, korupcijom i finasiranjem DPS kao političkog krila ove hobotnice“, smatra on . 

Po njegovom mišljenju ako se odbacuje neko iz najužeg kruga oko šefa sekte, „kao što je Svetozar Marović, piramidalna struktura moći ulazi u fazu raspada“. „Javnost željna pravde i krivaca za pljačku države i siromašenje građana i države, odmah stvara snažni pritisak i očekivanja javnosti postaju dodatni destruktivni mehanizam koji razara sektu. Ako šef sekte ide do kraja u odbacivanju Marovića, sektom se širi panika i to od vrha do dna, ko je sledeći. Svi su svjesni da su pokrali ogromne pare kroz nezakonite poslove i korupciju. Svaki član sekte moće biti sljedeći. Neizvjesnost, nesigurnost i strah od zatvora među članovima sekte postaje realan i svi vide da se sistem raspada, da ih šef ne štiti i svako pravi svoju strategiju opstanka. Kao Rajko Kuljača“, rekao je Medojević. 

On je ocijenio da je država u dubokoj političkoj, ekonomskoj, bezbjednosnoj i institucionalnoj krizi. 

„Zato je formiranje prelazne Vlade stabilizirajući i amortizujući faktor koji može spriječiti ozbiljnu destabilizaciju zemlje i omogućiti mirnu demokratsku tranziciju na prvim i fer izborima. Zbog toga DF poziva građane da postanu direktni akteri i sačuvaju temeljne vrijednosti demokratije, slobode, mira i bezbjednosti građana i države i da svojim masovnim učestvovanjem na protestima 27. septembra podignu svoj glas protiv korupcije, mafije, pljačkaške privatizacije, siromaštva , bijede, nepravde i neizvjesnosti za njihove porodice i buduće generacije“, zaključio je Medojević.

CdM

Portal Analitika