Svijet

Lagarde upozorava da je grčki dug i dalje previsok

Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde, pozdravila je odluku ministara članica eurozone da usvoje treći paket pomoći Grčkoj, ali je upozorila da je dug te držve i dalje previsok.
Lagarde upozorava da je grčki dug i dalje previsok
Portal AnalitikaIzvor

"I dalje čvrsto stojim pri stavu da je grčki dug postao neodrživ i da Grčka ne može ponovo postići održivost duga samo pomoću vlastitih postupaka", poručila je Lagarde, prenosi AFP.

Ona je dogovor ministara eurozone da usvoje treći paket pomoći Grčkoj vrijedan do 86 milijardi EUR nazvala veoma važnim korakom naprijed, ali je upozorila da je prerano da reći hoće li MMF osigurati dio sredstava za treći paket pomoći Grčkoj.

"Radujemo se bliskoj saradnji sa Grčkom i njenim evropskim partnerima tokom narednih mjeseci na tome da se uklope svi elementi neophodni da bih izvršnom odboru MMF-a preporučila da razmotri dodatnu finansijsku podršku Grčkoj", kazala je Lagarde.

Kako je dodala, da bi se to dogodilo i evropski kreditori Grčke bi trebalo da osiguraju značajna sredstva za smanjenje duga, mnogo veća od onih koja su do sada razmatrana.

Portal Analitika