Društvo

Institut svjedoka saradnika: Šta će Kuljača razotkriti

Rajko Kuljača, bivši prvi čovjek Budve, prva je osoba sa statusom svjedoka saradnika u predmetu visoke korupcije u Crnoj Gori. Prema navodima Zakona o krivičnom postupku, državni tužilac može sudu dati predlog da se kao svjedok sasluša pripadnik kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe koji na to pristane, a protiv koga je podnijeta krivična prijava ili se vodi krivični postupak za djelo organizovanog kriminala.
Institut svjedoka saradnika: Šta će Kuljača razotkriti
Portal AnalitikaIzvor

Očito da je glavni specijalni tužilac ocijenio da će Kuljačin iskaz i eventualni dokazi koje priloži, moći da doprinesu razotkrivanju identiteta osobe koja je organizator kao i način funkcionisanja kriminalne grupe.

Prilikom ponude ovog statusa, zakon nalaže tužiocu da vodi računa da je iskaz svjedoka saradnika značajniji za dokazivanje krivičnih djela i krivice ostalih učinilaca i pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Prema članu 125 ZKP-a, svjedok saradnik ne može biti osoba za koju se sumnja da je organizator ili vođa kriminalne organizacije, što govori da specijalni tužilac Milivoje Katnić smatra da Kuljača nije centralna figura posljednje budvanske afere.

Davanjem iskaza u svojstvu svjedoka saradnika Kuljača je oslobođen od budućeg gonjenja, a sud će izreći presudu kojom se optužba odbija protiv svjedoka saradnika. Uhapšeni u aferi ,,TQ Plaza i Jaz“ ne mogu biti oglašeni krivim samo na osnovu iskaza svjedoka saradnika, već će Tužilaštvo Kuljačine tvrdnje morati potkrijepiti ,,debelim“ dokazima. (Pobjeda)

Portal Analitika