Društvo

Službenice Opštine Budva na slobodi

Odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Radomira Ivanovića danas su puštene menadžerka Opštine Budva Milena Marović Bogdanović, Snežana Šćepanović, Milojka Kovačević, Danijela Marotić i Dragica Popović jer specijalni tužilac nije tražio određivanje pritvora za njih.
Službenice Opštine Budva na slobodi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je potvrđeno Portalu Analitika Ivanović je za večeras u 7.30 časova zakazao saslušanje sadašnjih i bivših budvanskih funkcionera, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Iz Tužilaštva je u Sud stigao prijedlog da se ostalim uhapšenim odredi pritvor.

Podsjećamo, tokom saslušanja budvanskih fukcionera tužioci su tvrdili da su osumnjičeni pripadali kriminalnoj grupi koju je formiralo ,,za sada nepoznato lice“, koje, očigledno, nije obuhvaćeno krivičnom prijavom, niti se radi o osobi koja je u bjekstvu, a čiji identitet Tužilaštvo krije.

Zbog osnovane sumnje da su postali članovi kriminalne grupe radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a djelovanje kriminalne grupe planirano je duže vrijeme i uz primjenu određenih pravila sa tačno određenim ulogama i zadacima, juče su u Budvi uhapšeni sadašnji i bivši čelnici ovog grada i njihovi saradnici po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Sumnja se da su u poslovima u vezi sa poslovnim centrom TQ Plaza i sa parking mjestima kod Jaza oštetili budvanski budžet za 10 miliona eura.

Kako je Pobjeda ranije pisala, priča o poslovnom centru ,,TQ Plaza“ počela je prije skoro osam godina, kada je opština ušla u posao sa kompanijom ,,Trejd junik“. Grad je tada ulaganjem zemljišta i oslobađanjem komunalija građevinskog izvođača ,,Trejd junik“ trebalo zauzvrat da dobije određeni procenat poslovnog i garažnog prostora. Osnovnim ugovorom između investitora opštine Budva i suinvestitora ,,Trejd junika“, lokalnoj upravi je trebalo da pripadne 25 odsto od ukupno 48.715 kvadrata izgrađenog prostora u poslovnom centru ,,TQ Plazi“. Za Tužilaštvo je sporan aneks 3 ugovora koji je 11. novembra 2010. godine potpisao tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača. Tim aneksom raspodjela novoizgrađenog prostora unutar luksuznog poslovnog centraTQ Plaza“ je nanovo definisana ali, kako tvrdi Tužilaštvo, na štetu budvanske opštine. Budvanski čelnici se terete da su vlasnički udio opštine sa 25 odsto spuštili na 15 odsto, čime je gradska kasa oštećena za - 7.953.405,75 eura. Tužilaštvu je posebno interesantna službena zabilješka koja je sačinjena 10. novembra 2010. godine a na osnovu koje je tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, samo dan kasnije, potpisao sporni aneks. Osim toga, osumnjičeni se terete da su umjesto poslovnostambenog prostora od 4.542 kvadrata u centru grada prihvatili 119 parking mjesta, čija je vrijednost znatno manja. Slučaj ,,Jaz“ je pokrenut kada je Tužilaštvo dobilo negativan izvještaj vještaka, koji je pokazao da je mimo zakonskih procedura posao dodijeljen privatnoj budvanskoj firmi ,,Gugi komerc“, čiji je investitor Branislav Savić. Izgradnjom koncertnog platoa i sportskih terena u zaleđu plaže Jaz direktno je nanijeta šteta budžetu opštine Budva od 2.144.429,99 eura, pokazao je taj izvještaj.

Podsjetimo, juče u ranim jutarnjim satima policijski inspektori za borbu protiv organizovanog kriminala još jednom su upali u domove sadašnjeg i bivšeg predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića i Rajka Kuljače i sproveli ih u Podgoricu. Oni se u ovom slučaju terete da su, zajedno sa saučesnicima iz lokalne administracije i čelnikom preduzeća ,,Junik trejd“, zloupotrebom službenog položaja prilikom gradnje poslovnog centra TQ Plaza i platoa Jaz oštetili opštinski budžet za više od 10.000.000 eura. Kuljača i Rađenović su prvooptuženi u još dva ,,velika korupcionaška budvanska slučaja“: Kuljača u aferi ,,Zavala“, Rađenović u predmetu ,,Košljun“. Osim njih, ,,iza brave“ ponovo su se našli i Dragan Marović, nekadašnji potpredsjednik opštine, rođeni brat predsjednika Savjeta DPS-a Svetozara Marovića, kao i Aleksandar Tičić, savjetnik premijera. Marović je optužen i u slučaju ,,Zavala“, a Tičić u predmetu ,,Košljun“. Osim brata, uhapšena je i kćerka Svetozara Marovića, menadžerka opštine Budva Milena Marović–Bogdanović, kao i nekadašnji potpredsjednik budvanske opštine Milenko Medigović, sadašnji direktor budvanskog Vodovoda. Privedeni su i glavna administratorka Snežana Šćepanović, službenici Novak Klisić, Milojka Kovačević, Dragica Popović, Danijela Marotić. Krivične prijave podnijete su i protiv Đorđa Pavlovića i izvršnog direktora ,,Trejd junika“ Gorana Bojanića, kao i protiv Miodraga Samardžića, za kojim se traga. Samardžić je, prema saznanjima Pobjede, od 1. avgusta na odmoru u susjednoj državi.

Portal Analitika