Društvo

Vujanović odlikovao Gaspariča

Crna Gora je istinski primjer regiona koja ostvaruje vrijedne integracione uspjehe i zaslužila je da tokom ove godine dobije poziv za NATO, kazao je ambasador Slovenije, Vladimir Gasparič.
Vujanović odlikovao Gaspariča
Portal AnalitikaIzvor

Njega je danas u oproštajnu posjetu primio predsjednik, Filip Vujanović, koji ga je odlikovao velikom Medaljom za zasluge, zbog, kako je saopšteno, njegovog važnog diplomatskog angažmana u Crnoj Gori.

Vujanović je iskazao zadovoljstvo bliskim odnosima sa Slovenijom uz konstataciju da su sadržajni u svim oblastima uz ostvarenje značajnih efekata bilateralne i multilateralne saradnje.

“Predsjednik je iskazao poštovanje Sloveniji za podršku evropskih i evroatlanskih integracija Crne Gore, posebno ističući da je važna ekspertska pomoć ovim integracijama kao i promovisanje strateške vrijednosti integracija za Crnu Goru. U oblasti NATO integracija Slovenija je do kraja 2014. godine bila kontakt država za Crnu Goru i u tom periodu maksimalno podržavala ove integracije  značajno je pomažući. U oblasti privredne saradnje, u diplomatskom mandate ambasadora Gaspariča, formirana  je Crnogorsko-slovenačka mješovita komisija za ekonomsku saradnju  afirmacije trgovačke, poljoprivredne, energetske, informaciono-komunikacione i saradnju u oblasti turizma i zaštite životne sredine. Ova komisija je održala  dvije sjednice i veoma ohrabrila saradnju u svim oblastima što je rezultiralo njenom unapređenju i brojnim projektima”, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika navode da je posebno vrijedno što su Crna Gora, Slovenija i Turska projektovale partnerstvo u hidro-energetskoj oblasti koje daje mogućnost maksimalnog korišćenja ovih energetskih potencijala Crne Gore.

“U mandatu ambasadora Gaspariča, Slovenija je prema Crnoj Gori realizovala značajne projekte na Žabljaku u  namjeri da afirmiše taj vrijedan centar turizma sjeverne Crne Gore. U okviru te razvojne pomoći izgrađena je sportska hala na Žabljaku i obezbijeđeno kvalitetno odlaganje otpada. Takođe su realizovani vrijedni projekti pomoći u oblasti zaštite životne sredine, prosvjete i nauke”, navodi se u saopštenju.

Gasparič je kazao da je Crna Gora napredovala u integracijama i da je zaslužila poziv u NATO ove godine.

“Slovenački ambasador iskazao je zadovoljstvo bilateralnom saradnjom očekujući da će se ona nastaviti procjenjujući da postoji širok prostor za unapređenje, inače dobre ekonomske saradnje, kojoj je on maksimalno bio posvećen jer se u svojoj diplomatskoj karijeri prevashodno bavio ekonomskom diplomatijom. Iskazao je posebno poštovanje i zahvalnost za dobijeno odlikovanje”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika