Politika

Đukanović i Krivokapić o koaliciji u septembru

Rasplet sukoba u koaliciji na vlasti trebalo bi da bude jasniji u septembru, kada će zasjedati glavni odbori DPS-a i SDP-a, ocjenjuju politički analitičari. Smatraju da je sukob u savezu na vlasti takav da vodi ka sigurnom razlazu DPS-a i SDP-a, ali da je teško ocijeniti kada će to biti formalizovano, piše Dan.
Đukanović i Krivokapić o koaliciji u septembru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pravni savjetnik u CGO Boris Marić smatra da se sukob u vladajućoj koaliciji kreće ka sigurnom razlazu, ali raspad ne treba očekivati prije eventualne pozivnice za NATO, pa čak ni prije raspisivanja izbora.

"I DPS-u i SDP-u je važno da izbore dočekaju sa pozicije vlasti koja pruža značajnu prednost kroz korišćenje različitih resursa, tako da ćemo i dalje gledati naglašen politički sukob i međusobno optuživanje, ali je malo vjerovatno da ćemo prije izbora imati prilike da vidimo i konačan raskid koalicije DPS-SDP", rekao je Marić za Dan.

Kako smatra, SDP-u je od prcmarnog političkog značaja da eventualnu pozivnicu za NATO dočeka u vlasti i sebi obezbijedi poziciju sa koje će „podijeliti” zasluge za približavanje ostvarenju jednog od dva spoljnopolitička prioriteta Vlade Crne Gore.

Nakon posljednje sjednice Glavnog odbora SDP-a lider te stranke Ranko Krivokapić saopštio je da je razgovarao sa šefom DPS-a Milom Đukanovićem o rekonstrukciji Vlade, ali nije želio da konkretizuje šta su dogovorili. Saopštio je, međutim, da bi parlament o popuni ministarskih mjesta mogao da odlučuje već u oktobru.

SDP je od DPS-a zatražio da smijeni ministre Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića, koji su izabrani kao predstavnici Socijaldemokratske partije, ali su je nedavno napustili i MUP-u predali zahtjev da registruje novu partiju Socijaldemokrate Crne Gore.

Na pitanje smatra li da bi DPS mogao da zamijeni Krivokapićevu stranku u koaliciji sa Brajovićevim Socijaldemokratama, ako oni na izborima pređu cenzus, Marić je rekao da bi to Brajovićeva grupacija sigurno željela.

"Brajovićeve Socijaldemokrate će pokušati da se nađu u postizbornoj koaliciji sa DPS-om, ali to će za njih biti težak zadatak. Sa jedne strane zbog činjenice da DPS-u u ovom trenutku ne trebaju predizborni partneri, pa ni Socijaldemokrate, a sa druge strane oni će vrlo teško preći census bez neke vrste ukrupnjavanja, sa njima programski sličnim partijama",  ocijenio je Marić.

DPS i SDP su u savezu još od 1997. godine i uprkos povremenim oštrim riječima čini se da je sukob eskalirao u poslednju godinu dana.

Vršilac dužnosti direktora Centra za politička istraživanja Božidar Čolaković naglasio je da ma koliko se retorika zaoštravala u poslednje vrijeme očigledno je da se nijedan od koalicionih partnera ne usuđuje na korak ili inicijativu koja bi vodila ka konačnom raskidu koalicije. Čolaković je za „Dan” pojasnio da je i ranije bilo oštrih riječi, doduše ne u ovakvim razmjerama, u vezi sa pojedinim privatizacionim procesima, pogotovo iz redova manje članice koalicije.

Prema njegovom sudu, stvar je očigledna i jedan i drugi koalicioni partner imaju mehanizme za raskid koalicije u svojim rukama, to jest moguće je i pokretanje pitanja povjerenja Vladi, kao i pokretanje procedure smjene predsjednika Skupštine.

"Nepokretanje ovih mehanizama daje za pravo onima koji tvrde da skorašnji „rat” saopštenjima ne mijenja suštinski ništa u koalicionim odnosima, osim ako je podizanje buke saopštenjima priprema za obezbjeđivanje skupštinske većine za jednu ili drugu inicijativu. Odgovor ćemo sačekati najmanje do septembarskog zasjedanja Skupštine, za kada je ministar održivog razvoja najavio podnošenje neizmijenjenog predloga zakona, koji je i postao razlog zaoštravanju odnosa koalicionih partnera. Ukoliko tada predlagač obezbijedi potrebnu većinu za podršku zakonu, biće donekle jasnije u kom pravcu sukob koalicionih partnera može otići", kaže Čolaković.

Dan 

Portal Analitika