Društvo

Peticijom ciljali na crnogorske Srbe jer su najbrojniji

Peticija da se studentima srpske nacionalnosti iz Crne Gore zabrani studiranje u Srbiji o trošku poreskih obveznika te zemlje nije usmjerena samo na njih, već na sve studente iz zemalja okruženja koji prilikom upisa na fakultet potpišu izjavu o „pripadnosti srpskom nacionalnom korpusu“ - kazao je Pobjedi predsjednik Studentskog parlameta Univerziteta Crne Gore Miloš Pavićević.
Peticijom ciljali na crnogorske Srbe jer su najbrojniji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da peticiju, koju je do juče podržalo 14.618 građana, nije inicirala Studentska konferencija Univerziteta Srbije (SKONUS), kao krovna organizacija studenata u toj zemlji, niti neko drugo predstavničko tijelo visokoškolaca, nego pojedinac.

- Studentski parlamenti više državnih univerziteta osudili su takvu peticiju, uz napomenu da je zlonamjerna, ali i netačna. Takođe, peticija nije podržana ni od resornog ministarstva, koje je saopštilo da ona nema utemeljenja i da neće uticati na upisnu politiku. Potpisivanje peticije sa istim ciljem organizovano je i prije četiri godine, ali bez značajnijeg odjeka i reakcije nadležnih u oblasti visokog obrazovanja u Srbiji - naveo je Pavićević.

On je naglasio da crnogorski studenti plaćaju studije u Srbiji jer za njih važe pravila za strane državljane, dodajući da u susjednoj državi besplatno mogu studirati samo crnogorski studenti koji pisanom izjavom potvrđuju da su srpske nacionalnosti.

- Jasno je da peticija nije usmjerena samo na studente koji dolaze iz Crne Gore, već na sve studente iz zemalja okruženja, koji prilikom upisa na fakultet potpišu izjavu o „pripadnosti srpskom nacionalnom korpusu“. Zbog činjenice da je crnogorskih studenata srpske nacionalnosti najviše na fakultetima u Srbiji, u poređenju sa kolegama iz zemalja okruženja, oni su istaknuti u prvi plan, a peticija je okarakterisana kao pokušaj da im se uskrate povlastice koje su do sada imali - smatra Pavićević.

On je podsjetio da u crnogorskom sistemu visokog obrazovanja, u skladu sa novim Zakonom o visokom obrazovanju i evropskom praksom, svi studenti imaju jednake uslove, odnosno pravo da zauzmu budžetska mjesta, bez obzira na to iz koje države dolaze i izjednačeni su sa crnogorskim državljanima.

- Crnogorski studenti trenutno plaćaju školarinu i nemaju pravo na budžetska mjesta u Srbiji, ali će u procesu usklađivanja srpskog zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom morati da se definiše da svi svršeni srednjoškolci, bez obzira na to iz koje države dolaze, imaju pravo na budžetske studije u susjednoj državi - rekao je Pavićević.

Portal Analitika