Svijet

Izraelski vojnici bijesni zbog novog pravila "ne pucaj"

U vrijeme pojačane bezbjednosne napetosti na Zapadnoj obali, Izrael je privremeno izmijenio pravila službe za borbene jedinice na palestinskim teritorijama, što je, međutim, izazvalo ljutnju vojnika i tvrdnje da će propisi samo ohrabriti terorizam.
Izraelski vojnici bijesni zbog novog pravila "ne pucaj"
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi izraelski list "Maariv", od vojnika se traži da ne pucaju, sem u slučaju kad postoji istinska prijetnja po njihove živote. Vojnicima je i ranije bilo dozvoljeno da ispale metke upozorenja u vazduh prije nego što ciljaju potencijalnog teroristu.

Vojnici kažu da nova pravila sugerišu da im je zabranjeno da pucaju osumnjičenom teroristi u noge tokom hapšenja. Oni sad mogu da pucaju u vazduh, ali Generalštab želi da izbjegne situacije u kojima će vatra dovesti do smrti navodnog teroriste, što može da izazove proteste i potpali nacionalizam.

Jedan oficir je ljutito izjavio da se nova pravila proučavaju ali da mu je jasno da u slučaju da Palestinac baci na njega "molotovljev koktel", čak i sa razdaljine od 10 metara, nije dozvoljeno da puca u napadača.

"U slučaju da terorista pokuša silom da prođe kolima kroz kontrolni punkt i ako vozač nikoga ne pregazi i nikog ne napadne, vojnicima nije dozvoljeno da pucaju u njega. Dozvoljeno je da pucaju samo u vazduh", rekao je on, dodavši da su nova pravila vrlo konfuzna.

Nova pravila službe izdao je general Roni Numa, zadužen za centralnu komandu, nakon što je u podmetnutom požaru krajem jula ubijena jedna palestinska beba. Otac bebe je u subotu podlegao opekotinama zadobijenim u napadu za koji se sumnjiče jevrejski ekstremisti.

Samo dan kasnije izraelski vojnci su ubili jednog 17-godišnjeg Palestinca, koga su optužili da je bacao zapaljive bombe na čuvara punkta. Prošle nedjelje su tri izraelska vojnika ranjena u jednom jevrejskom naselju, a jedan Palestinac je ubijen u nedjelju nakon što je ubo nožem Izraelca na benzinskoj pumpi kraj Jerusalima.

Izraelski bezbjednosni analitičar Asaf Dej misli da je nova dikrektiva direktni rezultat napada u kome je ubijena beba. On je zabilježio 221 slučaj nasilja, uključujući sukobe s bezbjednosnim snagama, bacanje kamenica i molotovljevih koktela i drugih provokacija u danima nakon tog napada 31. jula.

 

Blic.rs

Portal Analitika