Zanimljivosti

Da li biste dojili tuđu djecu?

Još od drevnih vremena dojilje su svoje mlijeko davale ne samo svojoj, nego i tuđoj djeci. Međutim, u doba interneta sada je lakše nego ikad da majke koje su u laktaciji pomognu potpunim strancima.
Da li biste dojili tuđu djecu?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Novo istraživanje pokazalo je da bi gotovo polovina dojilja u Britaniji bila spremna da podijeli svoje mlijeko sa drugim roditeljima. Ispitivanje koje je sproveo sajt Netmums na više od 2.000 majki pokazalo je da jedna od 50 dojilja već koristi sajtove za dijeljenje mlijeka, kako bi se povezala s mamama koje ne mogu da doje.

Nekoliko najvećih takvih sajtova potiče iz Amerike, a među poznatima koji su podržali ovakav način razmjene mlijeka je i holivudska glumica Ališa Silverstoun koja je nedavno pokrenula svoju mrežu – Kind Mama Milk Share.

“U svijetu kad je gotovo sve komercijalizovano, divno je vidjeti ljude koji jedni drugima pružaju podršku potpuno besplatno. Svi su uključeni – od majki koje doniraju mlijeko, do osoba koje rade na sajtovima”, kaže urednica Netmums En Mari Oleri.

Ipak, postoji i sve više sajtova na kojima se majčino mlijeko prodaje. Neki su kritikovani zato što zarađuju na račun očajnih roditelja i što prodaju mlijeko čak i onim grupama kojima nije potrebno, poput bodibildera i fetišista.

Trećina ispitanih majki smatra da bi takvu prodaju trebalo zabraniti.

Kada je riječ o odnosima van mreže, praksa davanja mlijeka djeci prijatelja je vrlo uobičajena. Jedna od 25 dojilja rekla je da bi dojila dijete prijatelja i ili člana porodice.

Iako je to bilo uobičajeno od davnina, danas izaziva kontroverze. Naime, kada je jedna majka iz Pensilvanije Džesika En Koleti objavila fotografiju na kojoj odjednom doji svog sina i bebu prijateljice, primila je brojne kriike zbog toga.

“Mislim da ljudi pogrešno doživljavaju dojenje. Oni misle da je riječ o odvratnoj tjelesnoj tečnosti koju ne treba dijeliti ni na koji način. Ja to razumijem, u slučaju da ne poznajete dojilju i želite da testirate mlijeko u laboratoriji. Međutim, ako lično poznajete nekoga i znate da je zdrav, to je sasvim normalna stvar”, rekla je Koleti.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika