Abiznis

MMF pozdravio odluku Kine da ponovo devalvira juan

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozdravio je neočekivanu odluku Pekinga da drugi dan uzastopno devalvira juan, navodeći da će taj potez omogućiti tržišnim faktorima da igraju veću ulogu u Kini.
MMF pozdravio odluku Kine da ponovo devalvira juan
Portal AnalitikaIzvor

Narodna banka Kine u srijedu je ponovo snizila kurs juana prema američkoj valuti 1,6 odsto, na 6,33 CNY za dolar, što je najniži pokazatelj od septembra 2012, nakon što je u utorak oborila vrijednost nacionalne valute 1,9 odsto na najniži nivo u posljednjih 20 godina, od 6,2298 CNY za dolar, prenose agencije.

„Novi mehanizam za određivanje pariteta juana dobrodošao je korak koji će omogućiti da tržište igra veću ulogu u određivanju valutnog kursa. Veća valutna fleksibilnost važna je za Kinu, njenu ekonomiju i bržu integraciju u globalna finansijska tržišta“, saopštili su iz MMF-a.

Kina će, kako su dodali, vjerovatno postići plivajući devizni kurs u roku od dvije do tri godine.

Kineska centralna banka je saopštila da je odluka o optimizaciji metode obračuna deviznog kursa donijeta imajući u vidu pozitivan saldo spoljne trgovine Kine i jaku poziciju juana prema valutama drugih zemalja.

Banka navodi da je oštro sniženje kursa juana povezano sa objavljivanjem statističkih podataka za jul i ukazuje da će se, poslije kratkog perioda kolebanja, tržište stabilizovati, a oscilacije kursa juana postepeno normalizovati.

SAD su u utorak saopštile da je prerano da se donosi sud o posljedicama devalvacije juana i istovremeno uputile upozorenje zvaničnom Pekingu da se ne udaljava od obećanog formiranja kursnog sistema koji je više tržišno orjentisan.

Devalvacija juana u srednjoročnoj perspektivi uticaće na jačanje rublje, rečeno je agenciji Tass u press službi Banke Rusije.

U srednjoročnoj perspektivi može se očekivati da će slabljenje juana pozitivno uticati na rast kineskog izvoza i oživljavanje ekonomskog rasta, što će se povoljno odraziti na svjetske cijene sirovina, uključujući naftu, i doprinijeti jačanju rublje, smatraju u centralnoj banci Rusije.

U Banci Rusije su takođe naveli da devalvacija juana neće imati direktan suštinski uticaj na situaciju na ruskom finansijskom tržištu, niti na dinamiku kursa rublje. Obim transakcija sa juanom na ruskom deviznom tržištu je zanemarljiv u poređenju sa obimom transakcija sa dolarom ili eurom, objašnjavaju u centralnoj banci.

Portal Analitika