Društvo

Gojko Perović: Predloženi zakon sadrži protivustavne odredbe

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti nije pisan da bi se unaprijedio razvoj crnogorskog društva, već da bi Vlada stvorila prostor da ratuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ocijenio je rektor cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović.
Gojko Perović: Predloženi zakon sadrži protivustavne odredbe
Portal AnalitikaIzvor

On smatra na Nacrt zakona sadrži protivustavne odredbe kojima se zalazi u unutrašnje crkvene stvari.

Perović je ocijenio da tekst koji je Vlada objavila u svojim ključnim tačkama nije ni nalik na zakone u okruženju.

“Nazire se obilje proceduralnih propusta, a u oči upadaju protivustavne odredbe, kao što su one koje pretenduju da uređuju unutrašnje crkvene stvari- granice eparhija, mjesto crkvenog središta ili da otimaju crkvenu imovinu”, rekao je on Danu.

Prema njegovim riječima, predloženi zakon nije pisan da bi se unaprijedio položaj crnogorskog društva već da je namjera Vlade da stvori prostor da ratuje protiv Pravoslavne crkve.

“Ovo nije rađeno za Crnu Goru, nego protiv crkve, a ako imamo tako negativne mjere, onda taj projekat nema kapacitet da uspije”, zaključio je Perović.

Vlada je na poslednjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se, kako smatraju, unaprjeđuje stanje u toj oblasti.

Ukoliko zakon dobije podršku poslanika, država bi dobila pravo da sankcioniše vjerske zajednice u slučajevima ako zloupotrijebe slobodu vjeroispovijesti protiv pravnog poretka Crne Gore, a država bi mogla da oduzme crkvenu imovinu.

Portal Analitika