Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Crnogorski intelektualci osudili izjavu mitropolita SPC: Amfilohije traži saveznike kod Medvedeva i Putina

Crnogorski intelektualci osudili izjavu mitropolita SPC: Amfilohije traži saveznike kod Medvedeva i Putina

Posljednja izjava mitropolita Amfilohija, u kojoj je ocijenio kako Zapad Crnogorce i Srbe ubjeđuje da nijesu isti narod, kao što je uradio u slučaju Rusije i Ukrajine, nije iznenađujuća i predstavlja samo nastavak njegove sve aktivnije anti-NATO kampanje kojom nastoji da aktivira savezništvo kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, ocijenili su u izjavama za Pobjedu istaknuti crnogorski intelektualci Dragan Radulović i Ranko Đonović.
Crnogorski intelektualci osudili izjavu mitropolita SPC: Amfilohije traži saveznike kod Medvedeva i Putina
Portal AnalitikaIzvor

U posljednjih desetak dana mitopolit SPC u Crnoj Gori je u nekoliko navrata oštro napao i NATO, ali i Evropsku uniju. Sagovornici Pobjede smatraju da takve izjave samo dodatno produbljuju podjele I ponižavaju državu Crnu Goru.

- Mitropolitovu izjavu vidim kao nastavak njegove sve užurbanije i žučnije aktivnosti koja treba da se suprotstavi prijemu Crne Gore u NATO.To nije ništa iznenađujuće, a ono što posebno zabrinjava je intenzitet takvih izjava. On sasvim ispravno, političkim sluhom, procjenjuje da je ta stvar već privedena kraju i da se tome treba suprotstaviti tražeci saveznike kod Medvedeva I Putina, kao i pandurčina na Balkanu koje putinovsku politiku sprovode – ocijenio je u izjavi za Pobjedu predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović izjavio je za ruski portal  “Pravoslavlje“ „kako Zapadu nije dovoljno samo da uspostavi granicu između Srbije i Crne Gore, nego ih je potrebno ubijediti da nijesu jedan narod, isto kao Rusiju i Ukrajinu“.

Izjava Amfilohija Radovica je treća u posljednjih nekoliko godina kojom on direktno negira postojanje crnogorskog naroda.

Bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore, nekadašnji poslanik u Skupštini Crne Gore Ranko Đonović kaže da Amfilohijeva izjava da su Srbi i Crnogorci isti narod, kao i Rusi i Ukrajinci, upravo svjedoči o tome da on i njemu slični samo sprovode politiku svađe, a ne pomirenja.

- NATO nas je bombardovao zaslugom ljudi i pokreta koji  su sprovodili upravo takvu politiku mržnje. Nažalost, takvi su nas i prije i nakon NATO-a nastavili bombardovati i to bombardujući ljudske duše I umove. Dok Risto Radović I njemu slični rovare po Crnoj Gori, u Crnoj Gori neće biti mira na ovim prostorima– rekao je Đonovic.

I krajem prošlog mjeseca, prilikom osveštavanja Hrama Svetog Prokopija u Miloševićima kod Plužina, mitropolit Amfilohije je NATO okarakterisao kao „glavnog kuvara pokolja i nasljednika nacifašizma“.

Prije tri dana, tokom liturgije u Donjoj Morači, mitropolit Amfilohije je osuo paljbu po Evropskoj uniji, tvrdeći da su ,,briselske tikve đavolje tikve“.

- Đavo je uvijek mijenjao haljine i tikve. Onda je imao svoje tikve, danas ima druge tikve.Onda su bile boljševičke i titoističke, a sad su briselske. Ja vam kažem da su to đavolje tikve i nauke - rekao je Amfilohije.

Đonović ističe da posljednjim izjavama mitropolit Amfilohije nije uradio ništa što inače ne radi posljednjih 25 godina od kada je, kako je naveo, voljom drugih, a na našu nesreću, postavljen u Crnoj Gori.

- Srpski mitropolit je uvijek ponižavao Crnu Goru i Crnogorce, to radi i sada, pa ne možemo biti iznenađeni njegovim izjavama. On se sve to vrijeme ne obraća Bogu, ne radi božiji posao, vec nasuprot tome i tako će i ostati. On i njemu slični imaju imperijalističke ciljeve od kada se Srpska crkva ujedinila na đavoljim poslovima nakon raspada Jugoslavije i oni, zapravo, uništavaju jedinstvo sadržano u ljudskim, odnosno životnim načelima koja ovdje važe. I to ne samo kada su u pitanju slovenski prostori, nego dokle mogu da stignu – rekao je Đonovic. Niko iz crnogorskog državnog vrha, niti bilo ko od predstavnika države nije reagovao na uvredljive i za ugled države štetne poruke iz Mitropolije cetinjsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

 

Portal Analitika