Politika

Suljo Mustafić: Potrebna politička stabilnost, a ne razmirice

Rezolucija o podršci integraciji Crne Gore u NATO može da doprinese jačanju tog procesa, a vjerovatno i većoj podršci javnog mnjenja učlanjenju u Alijansu – navodi Mustafić za Pobjedu
Suljo Mustafić: Potrebna politička stabilnost, a ne razmirice
Portal AnalitikaIzvor

Trenutne političke razlike i razmirice u vladajućoj koaliciji treba ostaviti po strani. U ovom trenutku, kada očekujemo poziv za NATO, važna je kakva takva politička stabilnost – ocijenio je u razgovoru za Pobjedu potpredsjednik Skupštine i poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

Mustafić, koji je jedan od potpisnika Predloga rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO, ističe da je to važan dokument kojim Skupština treba da doprinese integraciji naše zemlje u Alijansu.

- Rezolucija, u političkom smislu, može da doprinese jačanju procesa integracije, a vjerovatno i većoj podršci javnog mnjenja ulasku Crne Gore u NATO.Ona može da ima i drugi važan politički efekat, a to je javni dijalog o prednostima i manama ulaska Crne Gore u NATO. Potreba za javnim dijalogom je evidentna i mislim da se kroz iskaz političkih pradstavnika naroda može postići na visokom nivou – rekao je Mustafić.

Na pitanje da li se usvajanjem ove rezolucije suštinski jača položaj vladajuće koalicije, ko ja je posljednjih dana na klimavim nogama, Mustafić navodi da trenutne političke razlike  I razmirice u vladajućoj koaliciji treba ostaviti po strani.

- U ovom trenutku, odnosno u završnoj fazi očekivanja poziva za NATO važna je kakva-takva politička stabilnost. Treba da učinimo manje važnim naše političke razlike u vezi sa  pojedinim drugim pitanjima, jer su ta pitanja, u ovom trenutku, manje važna u odnosu na ono što je naša politička platforma zbog koje smo dobili povjerenje građana i kasnije,  nakon samostalnog ucešca na izborima, napravili političke saveze.A to smo i zapisali: da su evroatlantske integracije naš politički cilj. U odnosu na taj cilj su u ovim mjesecima, kad očekujemo poziv za NATO, ostali politički ciljevi manje važni. Treba se odgovorno odnositi i učiniti sve da se politička stabilnost očuva – poručuje Mustafić.

U Bošnjačkoj stranci, kako ističe, smatraju da su NATO integracije veoma značajne za  Crnu Goru i njenu stabilnost.

- Za političku stabilnost prostora u kojem se nalazimo, ali i za neke ekonomske benefite poput sigurnosti investicija i, u krajnjem, poboljšanje standarda građana – rekao je Mustafić.

Upitan da prokomentariše navode dijela opozicije i nevladinog sektora da parlament nema legitimitet da umjesto građana usvaja rezolucije, jer većina građana nije za učlanjenje u NATO, Mustafić ocjenjuje da je javna podrška promjenljiva kategorija.

- Svjedoci smo da je javna podrška jača nego što je bila. Nepobitna činjenica je da ubjedljiva većina poslanika u Skupštini dolazi iz političkih subjekata koji nemaju rezerve prema ulasku Crne Gore u NATO.Ne vidim razlog da se takva rasprava ne vodi u crnogorskom parlamentu i ne vidim razlog da se političkim subjektima osporava legitimitet da donose takvu rezoluciju. Građani su glasali za te političke subjekte i njihove političke programe – navodi Mustafic.

Mustafić je nedavno izabran za političkog direktora Bošnjačke stranke. On podvlači da je to velika odgovornost, ali da će Bošnjacka stranka spremno odgovoriti budućim izazovima.

- Veoma sam zahvalan BS, koja je prepoznala moj doprinos kao čovjeka koji je od samog početka u partiji. Naravno, smatram to svojom velikom odgovornošću pogotovo zbog političke situacije koja je ispred nas i u vremenu koje je prilično turbulentno i u kojem postoji dosta političkih subjekata, gdje treba mnogo senzibiliteta i političkog rada da bi se BS još snažnije profilisala kao politički subjekat. Mislim da ce ljudi koji su preuzeli odgovornost da vode partiju – predsjednik, potpredsjednici i cio taj tim – apsolutno znati da odgovore izazovima koji nas očekuju i da će stranka nakon izbora izaći još jača kao politički subjekat i dobiti veće povjerenje Bošnjaka i drugih građana, jer mi se odgovorno odnosimo prema svim važnim pitanjima za građane. Apsolutno smo posvećeni razvoju sredina u kojima živimo i državnim ciljevima Crne Gore – navodi Mustafic.

Portal Analitika