Zanimljivosti

Predstavljen eksperimentalni lijek koji briše sjećanja vezana za drogu

Čini se da su naučnici na pragu revolucionarnog otkrića injekcije za tretiranje zavisnosti. Upravo je predstavljen eksperimentalni lijek koji briše sjećanja vezana za drogu. Za samo jedan dan briše duhove sjećanja zavisnika.
Predstavljen eksperimentalni lijek koji briše sjećanja vezana za drogu
Portal AnalitikaIzvor

Zavisnici koji se oporavljaju često su progonjeni sjećanjima mjesecima i godinama nakon rehabilitacije i prestanka drogiranja. Istraživački institut bolnice Scripps u San Dijegu kažu da ih je ovo otkriće dovelo puno bliže novoj terapiji zasnovanoj na selektivnom brisanju sjećanja vezanih za drogu.

Nadaju se da će u kombinaciji sa tradicionalnom rehabilitacijom i apstinentskom terapijom smanjiti ili eliminisati recidiv kod osoba na metamfetaminu, i to smo jednom injekcijom.

Ove sedmice otkriće je predstavljeno online, a biće objavljeno i u časopisu Molekularna psihijatrija pokazujući da učinci jedne injekcije koja sadrži blebistatin spriječava recidiv kod životinja zavisnih o metu.

Već 2013. godine tim istih naučnika je otkrio da se sjećanja vezana za drogu mogu selektivno izbrisati ciljajući na aktin, bjelančevinu koja daje podršku sjećanjima u mozgu. Ali terapeutske mogućnosti aktina su ograničene jer je aktin važan za tijelo, a uzimanje tablete može ga „zakočiti“, što može imati smrtnu posljedicu.

U novoj studiji profesorica Kortni Miler i njeni saradnici objašnjavaju glavne prednosti i otkriće načina selektivnog ciljanja aktina mozga putem nemuskularnog miozina II, molekularnog motora koji podupire stvaranje memorije.

Da bi to postigli u ovom istraživanju koristili su komponentu blebistatin, koja djeluje na bjelančevinu. Jednom injekcijom uništavaju pohranjena sjećanja vezana za drogu i blokiraju povraćaj memorije na barem mjesec dana u eksperimentima na životinjama.

Lijekovi koji ciljaju bjelančevinu aktin moraju se davati da stignu direktno u mozak. Ova injekcija se može dati periferno i svejedno dolazi u mozak, a testirane životinje ostaju zdrave i  imaju sposobnost stvaranja novih sjećanja.

(slobodnaevropa.org)

Portal Analitika