Region

VUJIČIĆ: Ohrabreni smo najavom da će Crnogorci do kraja godine biti u ustavu Kosova

Crnogorci sa Kosova su veoma ohrabreni najavom da će nakon sedam i po godina od prvog zvaničnog zahtjeva koje je uputilo Udruženje Crnogoraca Kosova, do kraja decembra postati ustavna kategorija, čime će biti riješena i naša adekvatna zastupljenost u Skupštini Kosova, saopštio je Portalu Analitika predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić.
VUJIČIĆ: Ohrabreni smo najavom da će Crnogorci do kraja godine biti u ustavu Kosova
Portal AnalitikaIzvor

"Na taj način ćemo sasvim zasluženo biti izjednačeni sa svim ostalim manjinskim narodima i uključeni u javni život na svim nivoima. Iako nije bilo lako, mi, Crnogorci sa Kosova svih ovih godina bili smo i više nego strpljivi, konstruktivni i dostojanstveni. Svo vrijeme smo bez ikakve sumnje naporno dokazivali da postojimo i da smo ne samo realnost kosovskog društva već i njegova potreba na putu evroatlanskim integracijama, kojima svi mi zajedno težimo", kazao je Vujičić.

Kao veoma lojalni građani Kosova, ističe Vujičić, svojim aktivnostima i projektima učinili su veoma puno na produbljivanju dobrosusjetskih odnosa između Kosova i matične države Crne Gore.

"Međutim, nijesmo se vezali samo na Kosovo i Crnu Goru, mi smo svojim angažovanjem dali nesumnjivi doprinos na građenju dobrosusjetskih odnosa između naroda regiona. Sada kada je stvorena sigurna dvotrećinska većina u parlamentu skupštine Kosova odagnate su sve naše noćne more, nepovjerenja i strahovi. Naše povjerenje u predsjednicu Kosova je neizmjerno i nemamo ni najmanje sumnje da ukoliko bude bilo potrebno, da će lično podnijeti amadman za izmjenu i dopunu ustava skupštini Kosova u kome će se glasati da Crnogorci budu prepoznati u ustav Kosova. Stoga smo sigurni da će se naš san ostvariti, a prva faza misije Udruženja Crnogoraca Kosova konačno završiti sa uspjehom", uvjeren je Vujičić.

On je kazao da će do kraja septembra fomirati predsjedništvo zajedno sa svim ostalim udruženjima i političkim partijama koje čine Savez i Uniju Crnogorske Dijaspore Kosova.

"Čime ćemo ujediniti sve naše snage i ubuduće djelovati jedinstveno sa jedne adrese koja će biti prepoznatljiva i transparentna", zaključio je Vujičić.

Portal Analitika