Abiznis

Energean Oil & Gas: Završeno trodimenzionalno istraživanje

Energean Oil & Gas, međunarodno nezavisno društvo koje se aktivira u istraživanju i proizvodnji nafte na Mediteranu i u Severnoj Africi, koje je dostavilo ponudu o istraživanju i eksploataciji ugljovodnika u morskim parcelama (blocks) u Crnoj Gori, završilo je novo trodimenzionalno (3D) sizmičko istraživanje u naftnom polju Prinosa, koje se nalazi u morskoj oblasti Zaliva Kavale, u sjeverno - istočnoj Grčkoj.
Energean Oil & Gas: Završeno trodimenzionalno istraživanje
Portal AnalitikaIzvor

U okviru sizmičkog istraživanja, koje je trajalo 23 dana, stečena su data iz oblasti 340 kv.klm. kroz 82 ukupno lineja (8 kablova dužine od 5,1 klm.), a pokrivanje je sadržalo i blok morskih platforma (undershooting) Prinosa. Prva faza direktne obrade (fast processing) data je već počela i trajaće oko 6 nedelje. Sljedi faza potpune obrade (full processing) koja se očekuje, da će trajati oko 6 meseci, a završna faza tumačenja (interpretation) trajaće oko 4 meseca. Kroz istraživanje, Energean pokušava da poboljšava sizmičko snimanje Prinosa i satelitskih polja „Epsilon“ i „Voreios Prinos“ (tj. „Sjeverni Prinos“) , da ojačava sliku već određenih istraživačnkih ciljeva i da locira nove eventualne depozite , koji će voditi do povećavanja depozita ugljovodnika u Karlici Prinosa.

Komentarišući završetak trodimenzionalnog sizmičkog istraživanja, g. Matios Rigas, predsednik i uperavni savetnik „Energean Oil & Gas“-a, izjavio je sledeće. „Pored nemira u Grčkoj, produženog bankarskog praznika i ograničenja u vezi prometa kapitala (capital controls), Energean je uspelo da završi, bez ikakve posledice okolini, prvo trodimenzionalno sizmičko istraživanje, ostvareno u Egejskom moru od 1997e g. pa nadalje. Naše društvo ukupno posjeduje šest dozvola za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika na Istočnom Mediteranu i u Severnoj Africi i naročito dobro je upoznato sa geologijom područja. 35godišnja proizvodnja , istraživanje i akumularno iskustvo čini da verujemo da istočno Jadransko more i Crna Gora predstavljaju područje, koje vrlo malo istraženo ali koje naročito obećava lokalizaciju dinamike ugljovodnika. Zabeležiti da je trodimenzionalno istraživanje ostvareno za račun Energean –a čamčima Dolphin Geophyzical, filijale udruženja Dolphin, čijeg dionica je uvedena u berzu Osla, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika