Zanimljivosti

Uginuo Agi, najveća filmska zvijezda među psima

Džek Rasel Terijer Agi koji je imao zapaženu ulogu u Oskarom nagrađenom filmu „The Artist“ uginuo je u 13. godini života.
Uginuo Agi, najveća filmska zvijezda među psima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vlasnik psa Omar Fon Miler donio je tešku odluku da ga uspava, zbog bolova koje je trpio od tumora prostate.

„Zauvijek će biti u mom srcu i nikad neću zaboraviti njegovu beskonačnu ljubav prema piletini i viršlama“, rekla je Sara Kliford, njegova dreserka.

Agi je dobio nekoliko nagrada za svoju ulogu u filmu. On je jedno vrijeme bio zaštitno lice organizacije za zaštitu životinja PETA i čak gost na večeri u Bijeloj kući.

O njemu je čak napisana i knjiga „Uggie: The Artist: My Story” (Agi: Glumac: Moja priča) koja opisuje njegov uspon od skromnih početaka, do statusa jednog od najpoznatijih pasa na svijetu. Knjigu je napisala britanska književnica Vendi Holden koja je „kanalisala” Agijeve misli preko njegovog vlasnika Omara Fon Milera.

Kao neobuzdano devetomjesečno štene Agi je bio „viđen” za azil za pse, ali ga je spasio trener životinja Omar Fon Miler. Od tada je glumio u nizu TV reklama i imao manje uloge u filmovima prije nego što je angažovan kao „Kvini” uz Riz Viterspun i Roberta Patinsona u „Vodi za slonove” 2011.

„Bio je lud za Riz. Ona je bila jedina osoba koja je uspjela da dekoncentriše Agija”, kaže Von Miler.

Ali, uloga ljubimca Žana Dižardena u nijemom filmu „Glumac” koji je trijumfovao na dodjeli Oskara donijela mu je status superstara. Čak je pokrenuta kampanja „Consider Uggie” (Uzmite Agija u obzir) u kojoj se apelovalo na Akademiju da zanemari njegov pseći status i uvrsti ga u kandidate za njaboljeg glumca.

Uprkos neuspjehu kampanje, Agi je osvojio „Palm Dog” nagradu u Kanu 2011. i ostavio svoje otiske ispred Kineskog teatra u Los Anđelesu.

U februaru 2012. Fon Miler je odlučio da penzioniše svog voljenog prijatelja, bar kada je riječ o dugometražnim filmovima.

„Previše je star da provodi toliko vremena na poslu. 'Glumca' je snimao 10-16 sati svakodnevno i tada je još bio pun energije”, izjavio je tada njegov vlasnik.

„Mislim da sada više to ne bi mogao da izdrži. Ali on ima svog dvojnika Daša, tako da ako budu snimali nastavak 'Glumca', imamo zamjenu”.

Agi je patio i od neurološkog poremećaja od čega se nekontrolisano tresao.

Izvor i foto: b92.net

 

Portal Analitika