Abiznis

LEKIĆ: Marginalan uticaj ruskih sankcija

Sankcije koje je Crna Gora na posljednjoj sjednici Vlade produžila i u narednom periodu prema Rusiji rezultiraće kontramjerama prema uvozu naših proizvoda na njihovo tržište. Ovdje se očigledno radi o političkim potezima koje se prenose na ekonomiju, no naša ekonomska razmjena sa Rusijom, posebno poljoprivrednih proizvoda, potpuno je bezvrijedna tako da tu u suštini i nema sankcija. Kako shvatiti sankcije kada je naš izvoz voća i povrća u Rusiju u prošloj godini bio 24.000 dolara i sasvim je marginalan, izjavio je Portalu Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.
LEKIĆ: Marginalan uticaj ruskih sankcija
Portal AnalitikaIzvor

"Možda će vezano za izvoz vina sankcije imati neke posljedice, no ostali poljoprivredni prozvodi se i ne izvoze u Rusiju, posebno otkad je izvoz mesa blokiran iz sanitarnih razloga. Poznato je da je naš izvoz uopšte vrlo skroman, a posebno prema Rusiji, tako da se ova mjera može smatrati samo kao pokušaj da se slijedi globalna evropska politika, sa namjerom da privrženost Evropi rezultira i pozivnicom za NATO. Mislim da ova mjera ima više negativnih posljedica, nego pozitivnih efekata. U vrijeme kada se mnoge strateške odluke u Vladi donose sa sumnjivom većinom, posebno kada se sve to u parlamentu osporava, i ovo se može protumačiti  kao još jedna predizborna mjera u funkciji budućih izbora", kazao je Lekić.

Kako je dodao, kad se pogleda naš ukupni platni i spoljnotrgovinski deficit i konstatuje  koliko je naša privreda izvozno orijentisana, stvari su jasne.  

Pošto je izvoz u Rusiju mali, i šteta će biti mala", zaključio je Lekić.

Portal Analitika