Društvo

Uvozom aronije guši se domaća proizvodnja

Na sastanku Udruženja proizvođača aronije Crne Gore koji je održan danas u Murini razgovarno je o modalitetima rešavanja problema proizvođača aronije zajedničkim djelovanjem članova udruženja. Konstatovano je da je dosadašnje angažovanje nadlženih državnih organa Crne Gore na pospješivanju proizvodnje i prodaji aronije nedovoljno i ne obezbeđuje uslove za razvoj proizvodnje aronije i prozvoda od aronije u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača aronije Crne Gore.
Uvozom aronije guši se domaća proizvodnja
Portal AnalitikaIzvor

Oni ističu da državni organi „ne preduzimaju mjere zaštite domaće proizvodnje, pa aronija i proizvodi od aronije uvezeni u Crnu Goru guše njihove proizvode.“

- Nelojalno konkurišući jer su mnogo lošijeg, a često i sumnjivog kvaliteta. Takođe, na pijacama u Crnoj Gori nudi se Aronija iz uvoza koja je uvežena raznim kanalima zaobilazeći obavezne kontrole kvaliteta, i nerijetno bila zamrznuta u hladjačama i to više godina, a ista se nudi kao naša, odnosno kao da je proizvedena u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.   

Udruženje proizvođača Aronije iz Murine obavještava građane da aronija koju proizvode članovi udruženja na svojim imanjima u svemu odgovara najvišim standardima kvaliteta ove dragocjene voćne vrste.

-  Naša aronija raste i plodonosi na nezagađenim njivama daleko od saobraćajnica i drugih zagađivača, te zbog toga pozivamo građane Crne Gore da prije kupovine provjere porijeklo i kvalitet aronije. Naše Udruženje će ove godine imati oko 40.000 kilograma svežih plodova , a cijena aronije ostaje na prošlogodišnjem nivou. Ističemo da je kvalitet plodova aronije ove godine još bolji, jer je bilo više sunčanih dana nego prošle godine. Ne kupujete proizvode za jačanje imuniteta ili za lijek od preprodavaca i nepoznatih proizvođača – poručeno je iz Udruženja.

Nakon diskusija svih prisutnih zaključeno je da se bez odlaganja uputi pismo ministru poljoprivrede sa zahtevom za održavanje sastanka kojem bi se razgovaralo o prevazilaženju problema proizvođača aronije Crne Gore.

Portal Analitika