Svijet

Što kreditori traže od Grčke?

Grčka i njeni povjerioci dogovorili su fiskalne ciljeve koji su uslov za isplatu trećeg paketa pomoći.
Što kreditori traže od Grčke?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lista reformi, prema pregledu koji je sačinio Reuters, uključuje primarni budžetski deficit od 0,25 odsto BDP-a još ove godine, a od naredne godine nadalje se zahtjeva primarni budžetski suficit.

Za iduću godinu predviđen je primarni budžetski suficit od 0,5 odsto, zatim od 1,75 odsto u 2017. i od 3,5 odsto u 2018. Grčka i njeni međunarodni kreditori postigli su jutros, nakon maratonskih pregovora, dogovor o trećem paketu finansijske pomoći vrijednom do 86 milijardi eura, koji će Grčkoj omogućiti da izbjegne bankrot i ostane u eurozoni. Kako prenosi Rojters, Atina i kreditori saglasili su se da će privredni rast Grčke ostati negativan ove i iduće godine (-2,1 odsto, odnosno -2,3 procenta), da bi se 2017. vratio u pozitivnu zonu i iznosio 2,3 odsto.

Mjere koje će Grčka morati da pokrene prije nego što joj bude odobrena prva tranša kredita pomoći bi, kako se očekuje, mogle uključivati nove zakone o nenaplativim zajmovima u bankama, deregulaciju tržišta prirodnog gasa i osnivanje investicionog fonda, koji bi imao za cilj da prikupi 50 milijardi eura od privatizacije, od čega bi tri četvrtine bile upotrijebljene za dokapitalizaciju banaka i smanjenje javnog duga. Pored toga, Atina treba da ukine poreske olakšice koje odobrava poljoprivrednicima koji dobijaju subvencije na gorivo, da pooštri propise o otplati dugovanja za pojedince koji kasne sa plaćanjem poreza, kao i da podigne solidarni porez koji se naplaćuje građanima koji zarađuju od 50.000 do 100.000 eura godišnje sa četiri na šest odsto.

Grčka je u julu već sprovela niz mjera, uključujući pojednostavljenje stope poreza na dodatu vrijednost, smanjenje penzija, obezbjeđivanje nezavisnosti nacionalnog Zavoda za statistiku, reformu pravosudnog sistema i usvajanje evropske bankarske regulacije o spasu banaka sredstvima njihovih akcionara, koja stupa na snagu 1. januara 2016. Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos rekao je, nakon sastanka sa kreditorima, da su ostala dva ili tri manja detalja o kojima je potrebno još razgovarati, ali da je najveći dio pitanja riješen.

Zvaničnici Grčke navode da očekuju da će parlament ratifikovati sporazum danas ili sutra, a da će ga ministri finansija eurozone odobriti u petak, što bi omogućilo da prva tranša pomoći bude isplaćena do 20. avgusta, kada Grčka treba da vrati dug od 3,2 milijarde eura Evropskoj centralnoj banci. Jedna od spornih tačaka u pregovorima bilo je smanjenje planine nenaplativih zajmova. Atina je željela da kreira takozvanu lošu banku, dok su kreditori insistirali da ti zajmovi budu grupisani i prodati investicionim fondovima koji ulažu u hartije od vrijednosti. Još uvijek nije jasno kako je to pitanje riješeno, navodi neimenovani zvaničnik.

Izvor i foto: Tanjug (gdeinvestirati.com)

Portal Analitika