Kultura

ASSITEJ: "Kavez" Mirjane Medojević najbolji dramski tekst za djecu i mlade

Komad "Kavez" Mirjane Medojević koji je pod šifrom "Prosjačenje" stigao na ovogodišnji konkurs, najbolji je dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori na drugom konkursu koji je organizovao ASSITEJ centar Crna Gora, u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Gradskim pozorištem Podgorica.
ASSITEJ: "Kavez" Mirjane Medojević najbolji dramski tekst za djecu i mlade
Portal AnalitikaIzvor

Kako se podsjeća u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, na konkurs koji je raspisan 18. februara i zaključen 15. juna 2015. godine, stiglo je deset dramskih tekstova. O najboljem tekstu odlučivao je žiri koji su činili dramska spisateljica i dramaturškinja Maja Todorović, glumica Dubravka Drakić i pozorišni reditelj Boris Liješević, a koji su donijeli odluku da se nagradi - koja podrazumijeva novčani iznos od 3.000 eura i praizvedbu u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala pozorišta za djecu u nastupajućoj pozorišnoj sezoni - tekst ove dramaturškinje.

- Dramski tekst "Kavez" dotiče nekoliko aktuelnih savremenih tema, kao što su odnos prema romskoj djeci, njihovo izrabljivanje i trgovina ljudima. Pisan na tragu brehtovske poetike iz "Opere za tri groša", uz povremene interakcije sa publikom i momente napetosti, ovaj tekst predstavlja zanimljiv materijal za rediteljski i glumački rad. Dakle, ovogodišnja nagrada dodjeljuje se uslovno i kao podsticaj, što znači da žiri smatra da je na pobjedničkom tekstu neophodan dodatni dramaturško-rediteljski rad u cilju njegovog daljeg formalnog i sadržinskog razvoja, da bi postao adekvatan predložak za pozorišnu produkciju - navodi se u obrazloženju nagrade.

S druge strane, žiri je posebno istakao "očigledan nedostatak interesovanja za stvaralaštvo za mlade generacije".

- Među malobrojnim pristiglim tekstovima, mnogi ne ispunjavaju osnove uslove poput dužine cjelovečernjeg komada, već predstavljaju predloške za skečeve ili kakve kraće forme. Neki od njih uopšte ne tretiraju niti na bilo koji način dotiču teme za djecu i mlade. Tekstovi su većinom pisani dosta nevješto, površno, banalizuju i eksploatišu aktuelne teme i ideje, dok su forma i struktura uglavnom nevješt pokušaj praćenja savremenih pozorišnih "trendova". Takođe, mnogi od tekstova jasno pokazuju da ne postoji razumijevanje djece i mladih kao publike, kao ni poznavanje svih mogućnosti koje ovo pozorište nudi. Sve ovo je signal da pisci očigledno ne vide sebe u pozorištu za djecu i mlade. Pozorište za mlade je od izuzetne važnosti za njihovo obrazovanje, za uspostavljanje odnosa prema pozorištu i kulturi, prostor za preispitivanje, za razvoj mišljenja i diskusije.  Zbog toga smatramo da  je nužno i neophdno da se što prije pokrene inicijativa za razvoj ovog stvaralaštva. Neophodno je da se skrene pažnja kulturne zajednice, institucija kao i medija, koji očigledno i sami treba da preispitaju svoj odnos ka stvaralaštvu za djecu i mlade - navodi žiri.

U kritičkom osvrtu oni podsjećaju da je, s obzirom na to da je dodijeljivanje nagrade tekstu "Kavez" uslovno - kao podsticaja daljim bavljenjem dramskim stvaralaštvom za djecu i mlade - planirano javno čitanje ovog teksta odloženo za narednu fazu dramaturško-rediteljskog rada.

Portal Analitika